Raport privind integrarea romilor în statele membre ale UE
Uniunea Europeană a invitat statele membre să adopte strategii naţionale care să determine creşterea calităţii vieţii persoanelor de etnie romă până în 2020.
Articol de Adriana Leu, 26 Iunie 2013, 11:18
Comisia Europeană va prezenta, miercuri, ultimul său raport privind integrarea romilor în statele membre şi va îndemna încă o dată statele să facă progrese în acest domeniu.
Raportul care urmează să fie publicat miercuri trece în revistă modul în care statele membre pun în aplicare planurile naţionale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţii rome din ţările lor, în contextul Cadrului european pentru strategiile naţionale de integrare a romilor.
Comisia Europeană va prezenta şi o recomandare care va fi adoptată de Consiliu.
Uniunea Europeană a invitat statele membre să adopte strategii naţionale care să determine creşterea calităţii vieţii persoanelor de etnie romă până în 2020.
Audio: În Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi.
Printre obiectivele comune incluse de Comisia Europeană în completarea Strategiei Europa 2020 se numără îmbunătăţirea accesului romilor la educaţie, astfel încât toţi copii termine cel puţin ciclul primar de învăţământ; facilitare accesului pe piaţa muncii, la servicii medicale, locuinţe şi la alte servicii esenţiale, pentru reducerea decalajelor existente între romi şi restul populaţiei.
În plus, organismele europene atrag atenţia că integrarea romilor este în interesul statelor membre, mai ales al celor în care această minoritate este bine reprezentată, în condiţiile în care romii reprezintă un procent tot mai mare al populaţiei de vârstă şcolară, care în viitor va fi o nouă forţă de muncă. În state ca România şi Bulgaria, una din patru sau cinci persoane nou intrate pe piaţa muncii este de origine romă.
Ultimele date prezentate de Comisia Europeană indica faptul că în Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi.
În raportul prezentat în luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să aplice măsuri care vor duce la îmbunătăţirea vieţii acestor persoane.
Cele 27 de state au elaborat atunci planuri care să răspundă solicitării Comisiei, aprobate ulterior de liderii europeni.
Pentru elaborarea ultimului raport care să prezinte imaginea completă a progreselor înregistrate, luna trecută Comisia Europeană s-a întâlnit cu principalii reprezentanţi ai societăţii civile rome.