Protecţie mai bună a drepturilor cetăţenilor
Recomandarea apare într-un raport al Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale, care analizează provocările şi realizările de anul trecut.
Articol de Mihaela Mihai, 11 Iunie 2014, 10:25
UE şi statele membre trebuie să asigure o protecţie mai bună a drepturilor cetăţenilor.
Recomandarea apare într-un raport al Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale, care analizează provocările şi realizările de anul trecut.
Raportul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE este structurat pe mai multe capitole, de la egalitate şi nediscriminare până la politica în domeniul vizelor şi accesul la o justiţie eficientă şi independentă.
Un loc special a fost acordat recentelor dezvăluiri apărute în presă legate de amploarea supravegherilor de date, care au scos în evidenţă problemele din activitatea autorităţilor responsabile cu protecţia informaţiilor cu caracter personal la nivel european şi naţional.
Audio: Protecţie mai bună a drepturilor cetăţenilor.
Agenţia recomandă o reformare semnificativă a normelor europene, care să ducă la o protecţie sporită a datelor în întreaga UE.
Agenţia spune că este nevoie de progrese şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor sexuale, deseori victime ale infracţiunilor motivate de ură.
Eforturi susţinute sunt necesare şi pentru consolidarea sprijinului şi protecţiei femeilor victime ale violenţelor în familie şi pentru combaterea antisemitismului.
Este analizată şi politica europeană în materie de imigraţie după tragedia de anul trecut din largul coastei insulei italiene Lampedusa.
Naufragiul unui vas a provocat în octombrie moartea a peste 360 de imigranţi ilegali, în majoritate provenind din ţările sărace ale Africii.
Agenţia pentru Drepturi Fundamentale scrie în raportul său că evenimentele tragice au evidenţiat nevoia urgentă de acţiune la nivelul UE pentru protejarea vieţilor şi a drepturilor imigranţilor.
Este încurajată iniţiativa Comisiei Europene pentru reducerea deceselor pe mare, care stabileşte linii de acţiune pentru soluţionarea problemelor printr-o mai strânsă cooperare.
Un capitol nou este dedicat integrării romilor, cea mai importantă minoritate etnică din UE.
Agenţia atrage atenţia că, deşi au fost făcute progrese, sărăcia extremă şi excluziunea socială sunt în continuare o realitate în multe comunităţi.
Sunt criticate la acest capitol şi unele afirmaţii ale politicienilor din mai multe ţări, inclusiv din România, prin care criminalitatea este asociată cu minoritatea romă.