Protecția zonelor de litoral împotriva inundaţiilor
Proiectele desfăşurate cu finanţare comunitară pleacă de la realitatea că zonele de litoral din Europa sunt deosebit de expuse riscului de inundaţii.
Articol de Mihaela Mihai, 02 Octombrie 2014, 14:07
Uniunea Europeană s-a implicat în protecţia comunităţilor din zonele de litoral împotriva inundaţiilor. Mai multe proiecte de cercetare în domeniu au primit finanţare comunitară.
Proiectele desfăşurate cu finanţare comunitară pleacă de la realitatea că zonele de litoral din Europa sunt deosebit de expuse riscului de inundaţii.
Densitatea crescută a populaţiei, eroziunea şi creşterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice sporesc acest pericol.
Pagubele pot fi însă reduse, în cazul în care comunităţile sunt în măsură să se pregătească din timp şi dacă riscul de inundaţii este luat în considerare la proiectarea şi construirea de infrastructuri şi locuinţe.
Audio: Protecția zonelor de litoral împotriva inundaţiilor.
Cu o finanțare de 3 milioane și jumătate de euro din fonduri comunitare, proiectul MICORE a permis crearea unui sistem de avertizare timpurie prin simularea pericolelor provocate de maree sau de valurile unei furtuni care erodează litoralul.
Sistemul permite comunităților și autorităților locale să aibă reacție mai rapidă în caz de posibile dezastre și a fost testat în diferite zone de la Ravenna (pe malul Mării Mediterane) până la Varna (Marea Neagră) și de la coasta poloneză a Mării Baltice până la coasta belgiană a Mării Nordului.
Pe parcursul proiectului, încheiat în septembrie 2011, au fost puse la dispoziție online și gratuit prototipuri care au furnizat informații în timp real. Unii dintre foștii parteneri de proiect lucrează acum la îmbunătățirea sistemului.
Un alt proiect de cercetare, THESEUS, s-a concentrat pe siguranța locuințelor și a infrastructurii. Specialiști din 12 state membre ale Uniunii, alături de colegi din Ucraina, Mexic sau Statele Unite au pus la punct un sistem care permite identificarea efectelor pe termen scurt, mediu și lung ale construcțiilor sau ale dezvoltării comunităților din zonele de litoral. Au fost elaborate totodată sfaturi pentru constructori și autoritățile locale. Finanțarea a fost în acest caz de 6 milioane și jumătate de euro.
Máire Geoghegan-Quinn, comisar european pentru cercetare, inovare și știință, spune că inundațiile afectează mii de europeni în fiecare an, iar din cauza schimbărilor climatice în viitor numărul ar putea fi și mai mare. În opinia ei, astfel de proiecte contribuie la protejarea cetățenilor și la bunăstarea economică a Europei. Ea promite că sprijin în continuare prin noul program de cercetare și inovare, Orizont 2020, cu un buget de aproximativ 80 de miliarde de euro în următorii 7 ani.