Prima Săptămâna Europeană a Sportului
Mai sunt două săptămâni până la Săptămâna Europeană a Sportului prin care Comisia Europeană vrea să promoveze un stil de viaţă sănătos.
Articol de Mihaela Mihai, 24 August 2015, 10:25
Pregătirile pentru prima Săptămâna Europeană a Sportului au intrat în linie dreaptă.
Mai sunt doar două săptămâni până la această acţiune prin care Comisia Europeană vrea să promoveze un stil de viaţă sănătos.
Festivaluri de dans, volei, drumeție, fotbal, mișcare pentru vârsta a treia, tir cu arcul, gimnastică la locul de muncă, activități în cluburi de fitness și aerobic sunt doar câteva din acţiunile care au loc de pe 7 până pe 13 septembrie.
Evenimentele au loc în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în alte țări ale Vechiului Continent - Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechteinstein și Turcia, într-o veritabilă sărbătoare a sportului.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
"Daţi-vă jos de pe canapea şi faceţi mişcare", era îndemnul de anul trecut al fostului comisar european pentru educaţie, cultură şi multilingvism, Androulla Vassiliu, îngrijorată de datele unui Eurobarometru privind sportul şi activitatea fizică.
Sondajul a arătat că aproape 60 la sută dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac mișcare.
Inactivitea fizică este o problemă majoră pentru populaţia europeană, cu costuri imense pentru sănătate.
Acest lucru trebuie să se schimbe, atrage atenţia şi un profesor de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, într-un material de promovare a Săptămânii Europene a Sportului.
În Europa, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste jumătate dintre adulţi au probleme mari de greutate, sunt supraponderali, iar unul din trei sunt obezi. În prezent, ţările Uniunii cheltuiesc 7 la sută din bugetele naţionale pentru sănătate pentru tratarea diverselor boli asociate obezităţii.
Multe din aceste probleme pot fi rezolvate prin sport. Iar sportul este de mare ajutor pentru o bună integrare socială, după cum spune şi actualul comisar european pentru educaţie, Tibor Navracici:
"Sportul este o activitate socială importantă, dezvoltă abilităţi sociale, creează comunităţi. Ne dorim ca în această Săptămână a Sportului să îi încurajăm pe oameni să facă mişcare nu doar acum, ci tot timpul…".
Săptămâna Europeană a Sportului este finanțată cu fonduri ale Uniunii Europene, prin programul Erasmus+, primul program comunitar care oferă un buget de 265 de milioane de euro în decursul a șapte ani pentru dezvoltarea sportului.