Politica fiscală a Uniunii, principala dezbatere în PE
Mecanismul unic de supraveghere bancară la nivel european, stabilit prin negociere între deputați și Președinția Consiliului va fi dezbătut în Parlamentul European.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Mai 2013, 10:58
Parlamentul European îşi desfăşoară, săptămâna aceasta, lucrările la Strasbourg, iar multe dintre subiectele supuse dezbaterii vizează politica fiscală a Uniunii.
În pregătirea Consiliului European de miercuri, de la Bruxelles, Parlamentul le va cere, marţi, statelor membre să înăsprească lupta împotriva paradisurilor fiscale și să îmbunătățească colectarea taxelor, fenomene care, potrivit estimărilor, costă fiecare cetăţean european cel puţin două mii de euro pe an.
Tot marţi, euro-deputații vor vota o propunere de rezoluție, prin care statele membre sunt îndemnate să-și unească forțele pentru a reduce, până în 2020, la jumătate taxele necolectate, a căror valoare se ridică în prezent la un triliard de euro.
Audio: Parlamentul European se va apleca şi asupra problemelor care privesc libertatea presei în Uniunea Europeană.
Mecanismul unic de supraveghere bancară la nivel european, stabilit prin negociere între deputați și Președinția Consiliului, la sfârșitul lunii martie, va fi dezbătut, de asemenea, în sesiune plenară de marţi.
Votul va avea loc ulterior, astfel încât Parlamentul și Banca Centrală Europeană să aibă mai mult timp pentru discuții privind responsabilitățile supraveghetorilor sistemului.
Alt subiect important în dezbaterea paralmentarilor europeni este Agenda pentru pensii sigure, adecvate si viabile, raport care va fi supus la vot în cursul săptămânii. Sistemele de pensii din statele membre se află, de câţiva ani buni, sub presiunea bugetelor austere şi, bineînţeles, a îmbătrânirii populaţiei, fenomene cărora le fac faţă tot mai greu.
Parlamentul European se va apleca şi asupra problemelor care privesc libertatea presei în Uniunea Europeană.
Astfel, modificarea legilor presei din statele membre și impactul asupra implicării guvernamentale în activitatea presei trebuie să fie monitorizate anual la nivel Uniunii, se menționează într-o propunere de rezoluție, ce va fi supusă la vot marţi.
În text se mai cere lărgirea sferei Directivei privind serviciile media audiovizuale în vederea respectării totale a libertății și pluralismului presei.
O a doua rezoluție cere îmbunătățirea educației în domeniul media și protejarea minorilor.