Platformă privind specializarea inteligentă în domeniul energiei
O platformă europeană privind aşa numita specializare inteligentă în domeniul energiei este lansată marți la Bruxelles.
Articol de Mihaela Mihai, 26 Mai 2015, 14:51
Platforma privind specializarea inteligentă în domeniul energiei este o iniţiativă a trei organisme ale Comisiei Europene, Direcția Generală Politică Regională și Urbană, cea pentru Energie şi Centrul Comun de Cercetare.
Lansarea de marți se va face printr-o conferiţă la nivel înalt la care vor lua parte reprezentanţi ai instituţiilor comunitare, ai statelor membre şi regiunilor, experţi în energie şi oameni de afaceri.
Şi-au anunţat prezenţa la sesiunea inaugurală şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi cel pentru educaţie, cultură şi tineret, Tibor Navracsics.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Odată lansată, Platforma va deveni un mediu pentru analiza priorităţilor şi actualelor politici în domeniul energiei, va ajuta la identificarea bunelor practici, va încuraja cooperarea între statele membre şi diferitele regiuni ale Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, va accelera dezvoltarea de noi tehnologii.
Platforma va găzdui, totodată, ateliere de lucru şi dezbateri. Un prim atelier privind buna guvernanţă va avea loc în următoarele două zile în organizarea Regiunii de Dezvoltare de Centru a României. Vor participa experţi români, italieni şi suedezi.
Iniţiativa unei astfel de Platforme coincide cu planurile Comisiei Europene de a realiza o piaţă unică a energiei.
La finalul lunii februarie, executivul comunitar a prezentat o strategie privind realizarea unei Uniuni energetice robuste, dublată de o politică în materie de schimbări climatice orientată spre viitor.
Concret, Uniunea energetică înseamnă reducerea dependenței de furnizori unici, după recentele probleme în aprovizionarea cu gaz rusesc a Uniunii şi creșterea transparenței în ceea ce privește acordurile încheiate de țările membre.
Reformarea şi reorganizare politicii energetice comunitare într-o nouă Uniune Europeană a energiei va permite totodată statelor membre să-şi pună în comun resurele, să-şi combine infrastructura şi să aibă o putere mai mare de negociere în raport cu ţările terţe.
O Uniune Energetică ar contribui, crede preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi la îmbunătăţirea semnificativă a eficienţei energetice în special în ceea ce priveşte clădirile şi la tranziția către o societate cu emisii scăzute de bioxid de carbon.