Plan de inovare pentru ''Economia Albastră''
La Bruxelles, Comisia Europeană trasează un plan de inovare pentru ''Economia Albastră''.
Articol de Victor Gheorghe, 08 Mai 2014, 11:51
Planul Comisiei Europene va fi prezentat de comisarii Maria Damanaki şi Máire Geoghegan-Quinn şi are ca scop folosirea resurselor de apă pentru a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă în Europa.
De exemplu, planul de acțiune propune o serie de măsuri pentru a îmbunătăți cunoștințele despre ocean, a dezvolta aptitudini pentru aplicarea noilor tehnologii în mediul marin precum și pentru a avea o coordonare mai bună a cercetării în acest domeniu.
În sectorul maritim lucrează deja 5.4 milioane de persoane din toată Europa, angajați în diverse profesii precum construcţia de nave, turism sau energie eoliană produsă lângă țărm. Acest număr de angajați ar putea ajunge la 7 milioane până în 2020.
Audio: Plan de inovare pentru ''Economia Albastră''.
Pentru a stimula inovarea în domeniu Uniunea Europeană a prevăzut o finanţare puternică pentru cercetare.
Între 2007 și 2013 Comisia Europeană a contribuit în medie, pe an, cu 350 de milioane de euro pentru cercetarea marină și maritimă prin intermediul celui de-al șaptelea Program Cadru al său.
Creșterea albastră este un domeniu de interes în noul program Orizont 2020, cu un buget specific de 145 de milioane de euro.
De fapt, Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare al Uniunii Europene.
Acesta este şi instrumentul financiar de punere în aplicare a Uniunii Inovării, o inițiativă emblematică a Strategiei Europa 2020 cu scopul de a asigura competitivitatea globală a Europei.
Comisia Europeană susţine că Orizont 2020 are sprijinul politic al liderilor europeni şi al membrilor Parlamentului European.
Ei au fost de acord că cercetarea este o investiție în viitor, pentru crearea de locuri de muncă.
Baza se pune pe îngemănarea cercetării şi inovării prin eliminarea barierelor dintre sectoarele public şi privat şi reducerea birocraţiei, astfel încât participanții se pot concentra pe ceea ce este cu adevărat important .
Luna trecută, Parlamentul European a aprobat o directivă pentru amenajarea spațiului maritim, care ar trebui să ajute statele membre să elaboreze planuri pentru a coordona mai bine diferitele activitățile care se desfășoară pe mare.
Noua directivă va contribui la evitarea eventualelor conflicte și va crea un mediu stabil și atractiv pentru investitori.