Parlamentul European se reunește în sesiune plenară la Strasbourg
Parlamentarii europeni încep sesiunea cu dezbaterea unei propuneri legislative care prevede instalarea pe mașini a unor sisteme e-call.
Articol de Mihaela Mihai, 27 Aprilie 2015, 10:55
Parlamentarii europeni încep sesiunea cu dezbaterea unei propuneri legislative care prevede instalarea pe mașini a unor sisteme de apel de urgență de tip 112.
Aceste aparate, numite sisteme e call, ar urma să alerteze automat serviciile medicale și poliția în cazul unui accident.
Promotorii proiectului, care va fi supus mâine la vot, spun că rata mortalității ar putea să scadă cu 10 la sută dacă autovehiculele ar avea în dotare astfel de sisteme.
Aparatele ar urma să fie instalate pe toate modelele noi de mașini și autocare ușoare până la 31 martie 2018.
O altă propunere dezbătută astăzi vizează așa numita strategie europenă pentru alcool.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Membrii legislativului european vor eforturi suplimentare pentru a reduce consumul în rândul minorilor și avertismente privind condusul sub influența alcoolului sau riscurile pentru sarcină, care să fie incluse pe etichete în toată Uniunea.
Mâine, parlamentarii europeni își vor exprima punctul de vedere cu privire la "Noua Agendă Europeană de Securitate” într-o dezbatere cu Comisarul pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.
Discuțiile au loc la doar câteva ore după ce Comisia aprobă documentul.
Miercuri ar urma să fie votată o rezoluție privind progresul realizat în crearea unui Parchet European.
Organismul ar urma să fie complet independent și să se ocupe de combaterea fraudelor din bugetul Uniunii.
Peste două zile sunt așteptați să vină în plenul de la Strasbourg președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel al Consiliului European, Donald Tusk.
Cei doi vor discuta cu parlamentarii europeni soluţiile prin care pot fi evitate tragediile din Marea Mediterană, cărora le cad victimă numeroşi imigranţi care încearcă să ajungă în Europa.
Peste o mie 600 de persoane au murit de la începutul anului, spune Agenția ONU pentru Refugiați. O rezoluție va fi supusă la vot.
Joi, în ultima zi a sesiunii plenare, vor fi analizate progresele înregistrate de Albania în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și de Bosnia și Herțegovina, care îşi doreşte să obţină statutul de tară candidată.