Olanda şi-a propus să devină "specialistul nutriţionist al Europei"
Olanda intenţionează ca în perioada preşedinţiei sale să fie iniţiate măsuri care să ajute consumatorii să facă alegeri sănătoase.
Articol de Costin Grigore, 22 Februarie 2016, 10:40
Alimente sănătoase pe masa cât mai multor europeni.
Este un obiectiv pentru care preşedinţia olandeză a Uniunii promite că vor fi luate noi măsuri pană în vară.
Are o strategie de creştere a calităţii produselor alimentare pe care intenţionează să o discute cu reprezentanţii statelor membre, ai industriei de profil şi ai ONG-urilor.
AUDIO: Agenda europeana. Eurnet Plus.
Olanda şi-a propus să devină specialistul nutriţionist al Europei în timpul cât se află la conducerea Uniunii.
Intenţionează ca în perioada preşedinţiei sale să fie iniţiate măsuri care să ajute consumatorii să facă alegeri sănătoase, măsuri care să-i încurajeze să adopte o astfel de alimentaţie şi pe europenii care de obicei nu acordă importanţă la ceea ce pun pe masă.
Concret vrea ca cele mai multe produse de pe rafturi să aibă cantităţi reduse de zahăr, sare şi grăsimi saturate. Astfel vom alege mai degrabă alimentele sănătoase în detrimentul celor care ne pot îmbolnăvi.
Olanda are un plan în acest scop, care va fi discutat de astăzi, cu reprezentanţii industriei alimentare europene şi ai statelor membre, la o reuniune la nivel înalt.
Potrivit Organizaţiei mondiale a Sănătăţii, alimentaţia de proastă calitate a ajuns una dintre principalele cauze pentru boli şi mortalitate, mai mare decît tutunul ,alcoolul si lipsa de activitate fizică, luate împreună.
În Europa, mai mult de jumătate din populaţie este deja supraponderală şi dincolo de implicaţiile evidente privind sănătatea, această situaţie goleşte bugetul Uniunii cu miliarde, sumă mai mare an de an.
Iar, cel mai îngrijorător este faptul că nivelurile prea mari de zahăr, sare şi grăsimi din alimente au făcut ca o treime dintre copiii europeni să ajungă obezi înainte de a termina şcoala primară.
Aceste cifre nu au trecut neobservate şi majoritatea statelor membre lucrează la noi norme pentru stabilirea unui nivel adecvat al nutrienţilor din alimente.
Unele precum Finlanda, Ungaria sau Franţa au impus şi taxe pe zahăr ca mijloc de combatere a crizei provocate de obezitate. Altele precum Marea Britanie se pregătesc să adopte şi ele astfel de politici fiscale.
Însă aceste regelementări diferite impun şi linii de producţie diferite, cu costuri suplimentare pentru industria alimentară, unde marile companii sunt şi mari exportatori.
Este un motiv în plus, consideră Olanda pentru ca toate aceste abordări să fie armonizate într-o acţiune la nivelul întregii Uniuni.
Ar duce în final la alcătuirea unor standarde europene care să garanteze o calitate nutritivă minimă şi la modificarea Strategiei Europene privind alimentaţia, excesul de greutate şi obezitatea, adoptată în urmă cu aproape 10 ani.