Nou program de luptă împotriva terorismului
Atentatele de săptămâna trecută de la Paris au readus riscul unor atacuri teroriste în Europa şi lupta împotriva terorismului în capul listei, pe agenda liderilor Uniunii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Ianuarie 2015, 12:09
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, imediat după uciderea jurnaliştilor de la Charlie Hebdo, că le va propune statelor membre un nou program de luptă împotriva terorismului.
Iar acţiunile Uniunii în această direcţie au continuat, duminică, la Paris cu reuniunea miniştrilor de interne din ţările membre.
Premierul italian, Matteo Renzi, şi-a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană să îşi înfiinţeze propria agenţie de informaţii.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
„A încerca să loveşti într-un simbol al libertăţii este un gest de oroare fără margini. Europa trebuie să fie unită contra terorismului. Avem o monedă comună şi trebuie, de asemenea, să avem o agenţie comună de securitate şi informaţii. În Italia nu avem indicii exacte care să ne facă să credem că există vreun risc pentru o ţintă precisă. Însă acţionăm ca şi cum ar fi cazul, iar serviciile îşi îndeplinesc misiunea”, a spus Matteo Renzi.
De altfel, Guvernul italian lucrează, în prezent,la o lege nouă contra luptătorilor străini, carele va permite autorităţilor să le confişte paşapoarte potenţialilor candidaţi la jihad, care ar intenţiona să plece în ţări unde să se radicalizeze sau să se antreneze pentru a comite atentate.
Ministrul belgian de interne, a căui ţară a fost anul trecut ţinta unui atac terorist, soldat cu 3 morţi, a propus, la reuniuneade la Paris, realizareaunei "liste europene a luptătorilor străini care îşi părăsesc ţările pentru a li se alătura jihadiştilor".
La rândul său, Spania a pledat pentru modificarea Tratatului Schengen, în sensul permiterii controalelor la frontierele Uniunii.
Tot Spania a insistat pentru implementarea Registrului cu Numele Pasagerilor, o bază de date ce conţine informaţii, precum numele, mijloacele de plată, datele de contact şi itinerariile pasagerilor companiilor aeriene, potrivit ministrului spaniol de interne.
Ca parte a acţiunilor de combatere a terorismului, Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat, în 2004, o convenţie ce prevedea crearea acestui sistem, în virtutea căruia companiile aeriene europene să fie obligate să furnizeze autorităţilor americane datele pasagerilor care intră pe teritoriul american.
Dar acordul a fost anulat de justiţia europeană, care a considerat că el ar încalca drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi că instituţiile europene şi-au depăşit competenţele în negocierea înţelegerii.