Noi reguli de etichetare a produselor din carne
De la 1 aprilie, în toate ţările membre ale Uniunii Europene este obligatoriu să fie indicată pe etichetă ţara de origine a cărnii, alta decât cea de vită.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Aprilie 2015, 11:38
De luna aceasta au intrat în vigoare noile norme europene privind etichetarea cărnii.
De la 1 aprilie, în toate ţările membre ale Uniunii Europene este obligatoriu să fie indicată pe etichetă ţara de origine a cărnii, alta decât cea de vită.
Noile prevederi intrate în vigoare pentru carnea de oaie, capră, porc şi pui, cer menţionarea pentru consumatorii din Uniunea Europeană a ţarilor în care animalele au fost crescute şi sacrificate.
Regulile se aplică şi pentru carnea importată din ţările care nu sunt membre ale Uniunii.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Cât priveşte carnea de vită, aici regulile sunt cu mult mai stricte şi se aplică încă din 2002, fiind necesară precizarea inclusiv a locului unde s-au născut vitele.
Executivul Comunitar a apreciat că în cazul altor animale decât vacile, obligativitatea informarii consumatorilor cu privire la locul unde s-au năcut animalele ar fi presupus costuri mult prea mari.
Reglementările sunt mai puţin stricte în cazul porcilor, psărilor, oilor sau caprelor, pentru că volumul transporturilor de taurine este semnificativ masi mare decât al celorlalte animale.
Pentru produsele procesate nu este obligatoriu să fie oferite informaţii despre originea cărnii, indiferent de care este ea.
Noile măsuri s-au impus după ce în ianuarie 2013 s-a descoperit că hamburgerii vânduţi de mai multe magazine din Marea Britanie şi Irlanda conţin pe lângă carna de vită şi carne de cal, fără ca acest lucru să fie specificat pe eticheta produsului.
Ulterior, scandalul s-a extins în mai multe ţări din Uniunea Europeană şi s-a soldat cu critici severe din partea conjsumatorilor, companiile fiind obligate să retragă de pe piaţă produsele incriminate.
După aceea, comisia a decis să ia măsuri de protecţie a consumatorilor şi garantare a integrităţii produselor alimentare ambalate, comercializate în Uniune, şi anume: ceeace este scris pe etichetă trebuie să spun adevărul despre conţinutul produsului.
Normele europene privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie să fie informaţi în legătură cu ceea ce cumpără şi toate ingredientele trebuie să figureze pe eticheta ambalajului.
Uniunea Europeană este un exportator foarte important de carne, livrează anual peste 45 de milioane de tone la nivel mondial.