Modificări în domeniul finanţării filmelor în UE
CE ar putea modifica anumite reguli care ar face posibilă eliminarea sau reducerea considerabilă a legăturii dintre bani şi criteriul locaţiei în care este turnat un film.
14 Noiembrie 2013, 16:44
Comisia Europeană va da publicităţii joi o nouă comunicare referitoare la industria cinematografiei, prin care va schimba regulilile de finanţare în domeniu.
Deciziile pe care le va anunţa joi Comisia Europeană sunt în concordanţă cu principiul pieţei unice – Bruxelles-ul va modifica regulile de teritorialitate care se aplică în domeniul finanţării filmelor.
Cu alte cuvinte, este posibilă eliminarea sau reducerea considerabilă a legăturii dintre bani, respectiv investiţii şi finanţări şi criteriul locaţiei în care este turnat un film.
La acest moment, un stat membru poate acorda facilităţi pentru producţia un film, oricare ar fi naţionalitatea sa, însă numai în condiţiile în care filmările se fac, în cea mai mare parte, pe terioriul său, cu o investiţie de 80% din bugetul total al producţiei.
Audio: Noi norme de finanţare în domeniul cinematografiei.
Comunicarea va fi prezentată de vice-preşedintele Comisiei, H Joaquin Almunia.
Acesta consideră că obiectivul executivului European este de a încuraja actul de creaţie şi diversitatea culturală pe întreg teritoriul Uniunii.
Comisia precizează, într-un comunicat, că prin această Comunicare va înlocui sau aduce amendamente la normele în domeniu aplicate începând cu anul 2001.
Schimbările, criticate
Intenţiile sunt însă contestate de un grup numeors de regizori europeni, printre care fraţii Fraţii Dardenne, Pedro Almodovar sau Wim Wenders.
Cineaştii susţin că noile reguli de finanţare aplicate statelor membre ar pune în pericol diversitatea culturală.
Contestatarii consideră că regulile fixate în 2001 sunt suficiente şi că aceste norme nu au generat până acum nicio plângere.
Statele membre furnizează industriilor de film autohtone în jur de 3 miliarde de euro anual , sub diferite forme, inclusiv subvenţii.
Anterior propunerii de joi, aşteptată la Bruxelles, state protecţioniste cu sectorul lor audiovisual, în frunte cu Franţa s-au opus categoric înglobării industriei cinematografice în negocierea acordului de liber schimb Uniunea Europeană-Statele Unite.
Franţa a cerut ca, odată cu foarte posibila eliminare a berierelor comerciale, industria culturală să rămână protejată de competiţia directă cu Hollywood-ul.
În fine, este de aşteptat ca autorităţile de la Bruxelles să rispiească îngrijorările cineaştilor europeni şi ale profesioniştilor din industrie francezi.
Ultimul lor averisment a fost formulat la Dijon.
Dacă regulile noi vor intra în vigoare, "puţin câte puţin, statele nu vor mai avea interesul de a-şi susţine cinematografia", a fost concluzia reuniunii.