Modernizarea administraţiei publice
La Bruxelles are loc o conferinţă la nivel înalt despre importanţa unei administraţii publice eficiente şi transparente şi efectul acesteia asupra competitivităţii statelor UE.
Articol de Victor Gheorghe, 29 Octombrie 2013, 10:38
La Bruxelles are loc marţi o conferinţă la nivel înalt despre importanţa unei administraţii publice eficiente şi efectul acesteia asupra competitivităţii statelor membre.
Conferinţa va reuni lideri politici, personalităţi din lumea afacerilor şi experţi pentru a schimba opinii în ceea ce priveşte principalele dificultăţi cu care se confruntă sectorul industrial în relaţia cu Administraţia Publică şi pentru a discuta despre eforturile depuse şi cele mai bune practici folosite în administraţia publică în statele membre.
Evenimentul îi are în prim-plan pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi pe vicepreşedinţii Antonio Tajani şi Maros Šefčovič.
Audio: Calitatea administraţiei publice este "un motor important al competitivităţii".
Pe lângă panelurile de discuţii cu participarea miniştrilor europeni de resort şi a liderilor din industrie, conferinţa va aborda ca teme principale reducerea sarcinii administrative şi promovarea managementului strategic în administraţia centrală.
Calitatea administraţiei publice este un motor important al competitivităţii, Strategia Europa 2020.
Strategia de creştere a Uniunii Europene pentru acest deceniu subliniază importanţa unei administraţii publice eficiente şi transparente, iar modernizarea acesteia e o problemă-cheie pentru restabilirea competitivităţii într-o serie de state membre.
În consecinţă, ca recomandare generală, Comisia a formulat clar necesitatea combaterii şomajului, în special în rândul tinerilor, prin utilizarea sporită a politicilor active în domeniul pieţei forţei de muncă sau prin reformarea sistemelor de educaţii şi formare profesională.
Astfel s-ar putea garanta dobândirea competenţelor necesare pentru ocuparea locurilor de muncă disponibile de către persoanele aflate în dificultate.
În acest sens pot fi depuse mai multe eforturi pentru crearea unor condiţii favorabile antreprenoriatului din punctul de vedere al investiţiilor şi al creării de noi locuri de muncă, inclusiv prin îmbunătăţirea concurenţei pe pieţele de produse şi servicii şi prin promovarea investiţiilor în cercetare, inovare şi utilizarea eficientă a resurselor.
În plus, trebuie continuată consolidarea bugetară, chiar dacă într-un ritm diferit. În acelaşi timp, este necesar să se rezolve problemele de vulnerabilitate care persistă în sectorul bancar - se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.