Luxemburg preia preşedinţia semestrială a UE
Luxemburg, ţara care a dat şi preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, deţine pentru a 12-a oară preşedinţia turnantă a Uniunii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Iulie 2015, 11:18
Luxemburg preia, astăzi, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Luxemburg, ţara care a dat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deţine pentru a 12-a oară preşedinţia turnantă a Uniunii.
Agenda sa consistentă de priorităţi a fost intitulată „O Uniune pentru cetăţeni”.
Programul luxemburghezilor este axat pe 7 obiective: liberalizarea investiţiilor, creştere economică şi locuri de muncă; întărirea dimensiunii sociale; o gestionare mai eficientă a migraţiei, cu respectarea libertăţilor, a justiţiei şi securităţii; o piaţă internă mai dinamică şi cât mai informatizată; înscrierea competitivităţii europene într-un cadru global şi transparent; promovarea dezvoltării durabile; întărirea prezenţei Uniunii Europene în lume.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Dacă obiectivele sunt îndrăzneţe, realitatea de la care începe preşedinţia luxemburgheză nu este dintre cele mai fericite. În primul rând, este vorba de noua criză greacă, despre care nimeni nu ştie cum va evolua. Incapabilă să remburseze la termenul expirat, ieri, miliardul şi jumătate de euro datorat FMI, Atena a cerut, aseară, doi ani de ajutor suplimentar pentru a-şi acoperi nevoile financiare şi a-şi restructura datoria.
Criza economică şi financiară a lăsat urme în toată Uniunea, iar creşterea şomajului, mai ales în râdnul tinerilor, este o problemă pe care puţini se pot lăuda că nu o au. Au crescut, în consecinţă, şi inegalităţile între cetăţeni.
De aceea, preşedinţia luxemburgheză şi-a propus să promoveze o economie socială de piaţă înalt competitivă, care să aibă ca rezultat final o mai bună ocupare a forţei de muncă şi o protecţie socială justă.
Uniunea trebuie să-şi consolideze şi să-şi promoveze permanent valorile fundamentale pe baza cărora a fost creată – se arată în programul preşedinţiei luxemburgheze.
De aceea, pierderea a mii de vieţi în Mediterana, ale imigranţilor ilegali disperaţi să ajungă pe continent, trebuie să înceteze. Este nevoie de o politică europeană mai eficientă în domeniul imigraţiei şi de parteneriate cu ţări terţe, pentru a-i salva pe aceşti nefericiţi.
Nu în ultimul rând, preşedinţia luxemburgheză vrea să accelereze tranziţia către o economie verde, cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, cu reciclare avansată a deşeurilor, să promoveze inovarea şi competitivitatea.