Luxemburg contribuie cu 80 de milioane de euro la Planul Juncker
Luxemburgul este a cincea ţară, alături de Spania, Germania, Franţa şi Italia care şi-a anunţat, contribuţia la Planul Juncker, prin intermediul instituţiilor bancare de stat.
10 Aprilie 2015, 11:55
Luxemburgul va contribui cu 80 de milioane de euro la Planul Juncker.
Banii vor merge la Fondul European pentru investiţii strategice, principalul element al Planului de investiţii de 315 miliarde de euro.
Guvernul luxemburghez a anunţat decizia de a contribui cu 80 de milioane de euro la Fondul European de Investiţii Strategice prin care se vor finanţa proiectele selectate în cadrul Planului de Investiţii al Comisiei Europene.
Luxemburgul este astfel a cincea ţară, alături de Spania, Germania, Franţa şi Italia care şi-a anunţat, contribuţia la Planul Juncker, prin intermediul instituţiilor bancare de stat.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen s-a declarat încântată de această decizie a Luxemburgului. Ea a subliniat că este „încurajator faptul că statele membre sunt atât de dedicate ideii de a face Europa să investească din nou.
Amintim că pe 10 martie, miniştrii de finanţe din ţările Uniunii Europene au acceptat propunerea Comisiei de adoptare a regulamentului Fondului European pentru Investiţii Strategice. Pe 20 aprilie, propunerea va fi supusă votului în Parlamentul European, după care vor începe negocierile între co-legislatori, pentru a se ajunge o formă finală în iunie.
Până atunci, o parte dintre proiectele depuse vor fi pregătite să beneficieze de prefinanţare.
Fondul european pentru investiţii strategice va fi instituit în strâns parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii.
Acest fond, care va mobiliza cel puţin 315 miliarde de euro în investiţii private şi publice în întreaga Uniune, se află în centrul Ofensivei investiţiilor anunţate de preşedintele Junker.
Fondul va susţine în special investiţiile strategice, cum ar fi cele în banda largă şi în reţelele de energie, precum şi întreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai puţin de 3 000 de angajaţi.
Propunerea instituie, de asemenea, o Platformă europeană de consiliere în materie de investiţii menită să contribuie la identificarea, elaborarea şi dezvoltarea proiectelor în întreaga Uniune.
În fine, un portofoliu de proiecte europene de investiţii va îmbunătăţi informaţiile aflate la dispoziţia investitorilor cu privire la proiectele existente şi cele viitoare.