La Londra începe "Citizens Energy Forum"
Obiectivul general al forumului este de a găsi noi perspective pentru un consum eficient de energie, care să respecte regulile competitivităţii la un preţ echitabil.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Martie 2015, 10:25
La Londra, începe, joi, Citizens' Energy Forum - un cadru de dezbatere consacrat protecţiei consumatorilor europeni de energie.
Obiectivul general al forumului este de a găsi noi perspective pentru un consum eficient de energie, care să respecte regulile competitivităţii la un preţ echitabil.
Potrivit unui comunicat, discuţiile se vor concentra pe progresele şi rezultatele punerii în aplicare a legislaţiei europene privind piaţa internă a energiei pentru utilizatorii finali.
Printre participanţi se numără asociaţii europene şi naţionale ale consumatorilor, autorităţi de reglementare, reprezentanţi ai productătorilor de energie electrică şi gaze naturale, precum şi emisari ai guvernelor.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Comisia Europeană va fi reprezentată de Miguel Arias Canete, comisarul european pentru politici climatice şi energie.
Din 2007, forumul se întruneşte o dată pe an, la Londra, la iniţiativa Comisiei Europene şi este organizat cu sprijinul Autorităţii de Reglementare a Energiei din Marea Britanie.
Marea provocare pentru Uniunea Europeană în domeniul energetic rămâne reducerea dependenţei faţă de importuri.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de energie din lume. Ea cumpără peste jumătate din energia pe care o consumă la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro.
Aproape jumătate dintre statele membre nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare conform normelor comunitare, respectiv ca cel puţin 10% din capacitatea de producţie de energie electrică instalată să poată depăşi frontierele.
În aceste condiţii, Uniunea a identificat 137 de proiecte privind energia electrică, dintre care 35 sunt legate de interconectare.
Potrivit estimărilor, aceste proiecte ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an. Toate acestea fac parte dintr-un plan ambiţios: realizarea uniunii energetice.
Trei documente au fost adoptate şi prezentate deja de executivul comunitar condus de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
O strategie pentru crearea unei uniuni energetice, un document privind interconexiunile electrice şi unul cu privire la negocierile climatice.
Comisia se aşteaptă ca iniţiativa sa pentru crearea uniunii energetice să primească sprijinul politic puternic al şefilor de stat şi de guvern la Consiliul European programat pentru 19-20 martie.