Integrarea socială a romilor în statele membre ale Uniunii Europene
Integrarea socială a romilor în statele membre ale Uniunii Europene se află în centrul unor discuții de două zile la Bruxelles.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Martie 2015, 10:50
Discuțiile au loc cu ocazia reuniunii de două zile a Platformei europene pentru incluziunea romilor, un forum de dezbatere între toate părțile implicate în integrarea socială a celei mai mari minorități entice de pe continent.
Potrivit unor statistici oficiale, în Europa trăiesc între 10 și 12 milioane de cetățeni de etnie romă, aproximativ 6 milioane dintre ei în statele membre ale Uniunii. O directivă privind egalitatea rasială interzice discriminarea pe motive rasiale sau de origine etnică și deşi toate ţările Uniunii au transpus directiva în legislaţiile naţionale, mulţi cetăţeni de etnie rromă se lovesc încă de prejudecăţi şi sunt victime ale unei profunde excluziuni sociale.
Un raport publicat în aprilie anul trecut de Comisia Europeană arată că mulţi copii romi nu merg la şcoală. Deseori, ei nu beneficiază de şanse reale pe piaţa forţei de muncă, iar femeile sunt în continuare victime ale actelor de violenţă şi ale exploatării.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Comisia Europeană dădea, în raportul de anul trecut, şi exemplele de bune practici: Irlanda a introdus noțiunea de „cadre didactice nomade”, care îşi fac meseria în comunitățile de romi, Finlanda a creat funcția de mediator în domeniul ocupării forței de muncă pentru romi, iar România și Spania în domeniul sănătății. La rândul ei, Germania a luat măsuri pentru ca romii să fie acceptați ca vecini și integrați în comunitate.
O bună integrare a romilor va avea, în opinia oficialilor europeni, un impact economic pozitiv în special în statele membre cu o minoritate romă numeroasă. În multe țări, romii reprezintă un procent tot mai mare din populația de vârstă școlară, dar și din forța de muncă viitoare.
Plecând de la aceste realități, Platforma europeană pentru incluziunea romilor va analiza timp de două zile la Bruxelles progresele, dar și obstacolele în calea minorității rome. Vor fi trecute în revistă angajamentul politic al statelor membre, dar și locul pe care integrarea acestei minorități îl ocupă în agenda publică.
Ediția din acest an a acestui forum se va concentra totodată viitorul politicilor și practicilor europene de integrare a romilor. Vor participa la cele două zile de discuții Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, și Vĕra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.