Inovarea în beneficiul pacienţilor
Inovarea în beneficiul pacienţilor şi preţuri accesibile pentru medicamente noi - teme dezbătute la Amsterdam
Articol de Mihaela Mihai, 01 Martie 2016, 11:43
Inovarea în beneficiul pacienţilor şi preţuri accesibile pentru medicamente noi sunt teme ale unor dezbateri organizate, timp de două zile, la Amsterdam.
Gazda este Ministerul Sănătăţii din Olanda, ţară care a făcut din reformele din domeniul sănătaţii şi din accesul rapid de la terapiile noi prioritaţi ale celor şase luni de preşedinţie semestrială a Uniunii Euroepene, începută la 1 ianuarie.
Cheltuielile cu produsele faramaceutice reprezintă a treia mare componentă a bugetelor alocate sănătăţii în toate statele membre ale Uniunii Europene - arată un raport al Parlamentului comunitar, iar cheltuielile continuă să crească, în condiţiile în care există o presiune tot mai mare pentru a fi asigurat accesul rapid la noile terapii, iar populaţia este tot mai îmbătrânită pe continent. Intrat în vigoare în decembrie 2009, Tratatul de la Lisabona, de funcţionare a Uniunii Europene, a stabilit un rol mult mai important, chiar dacă limitat, pentru autorităţile europene.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În ceea ce priveşte politica în domeniul servicilor medicale, Bruxelles-ul poate organiza şi consolida schimbul de bune practici şi poate monitoriza şi evalua sistemele de sănătate din statele membre.
Politica stabilirii preţurilor la medicamente revine însă în sarcina statelor membre care au reguli diferite pentru produsele noi, protejate de brevete sau pentru rambursarea ori coplata unor terapii.
Aşa se face că unele state membre nu sunt măsură să suporte costul ridicat al unor tratamente, în special al celor noi pentru cancer sau pentru bolile rare.
Anul trecut, două organizaţii europene de pacienţi au solicitat guvernelor din ţările membre ale Uniunii Europene să colaboreze mai intens pentru a stabili un sistem comun de fixare a preţurilor pentru noile medicamente intrate pe piaţă.
Centralizarea - spun organizaţiile - va creşte puterea de negociere a statelor cu industria farmaceutică.
Aflată pentru şase luni la preşedinţia Uniunii Europene, Olanda şi-a stabilit ca prioritate o accelerare a procedurilor care sa asigure accesul cât mai rapid la medicamentele inovatoare la preţuri cât mai accesibile.
Cum se poate ajunge la acest lucru, vor încerca să gasească timp de două zile soluţii experţi din domeniu la o reuniune organizată la Amsterdam.
Concluziile ar urma să servească drept bază într-un acord convenit la nivel european.