"Infrastructurile verzi - un succes european", conferință la Bruxelles
Din bani europeni vor fi finanţate investiţii pentru ca până în 2020 să fie refăcute până la 15% din ecosistemele degradate din Europa.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Mai 2015, 10:37
'Infrastructurile verzi - un succes european' este tema conferinţei organizate marți la Bruxelles de Comisie împreună cu alte organisme europene.
Continentul nostru a suferit o degradare importantă a mediului natural ca urmare a dezvoltării industriale, a expansiunii masive a zonelor urbane şi a stilului modern de viaţă al oamenilor.
Comisia Europeană a introdus de doi ani o nouă strategie ce poartă numele de 'Infrastructura verde'.
Din bani europeni vor fi finanţate investiţii pentru ca până în 2020 să fie refăcute până la 15% din ecosistemele degradate din Europa.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
De exemplu, în loc să se construiască protecţii contra inundaţiilor s-ar putea amenaja zone de teren natural care să absoarbă excesul de apă de ploaie.
Elementele de infrastructură verde urbană precum parcurile, grădinile suspendate sau acoperişurile verzi, contribuie pozitiv la sănătatea oamenilor, la buna gospodărire a apei şi ajută la economisirea de energie, iar ideile nu încetează să tot apară.
Vorbim despre noi concepte de împodobire cu vegetaţie a clădirilor de locuinţe sau de firme prin terasele sau pereţii verzi, de agricultura urbană, chiar de veritabile grădini de legume instalate deasupra blocurilor sau de stupi de albine pe acoperiş, amenajarea de adevărate oaze de verdeaţă în curţile şcolilor, ale diverselor instituţii sau chiar în zonele industriale, de înverzirea zonelor comerciale, de barierele de pădure de-a lungul şoselelor şi autostrăzilor cu rolul de a reduce poluarea, a ţine piept vântului şi a diminua zgomotul, de stabilizarea albiilor râurilor cu ajutorul vegetaţiei şi nu în ultimul rând de împăduriri peste tot acolo unde se poate face acest lucru.
O infrastructură verde contribuie la menţinerea unor ecosisteme sănătoase care să le ofere în continuare oamenilor aer curat şi apă proaspătă. Investiţiile în infrastructura verde pot avea în fnal un rol major în reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Conferinţa de marți de la Bruxelles se doreşte o ocazie ideală pentru schimbul de bune practici între participanţi, dar şi pentru evaluarea modului în care autorităţile locale şi regionale ajung să valorifice avantajele sociale, economice şi de protecţie a mediului pentru cetăţeni, avantaje ce decurg din strategia privind infrastructurile verzi - informează un comunicat al Comisiei Europene.