Implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Anul acesta Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi va verifica stadiul implementării acestui tratat la nivelul Uniunii Europene.
29 Aprilie 2015, 14:29
La Bruxelles se desfăşoară, miercuri, un forum pe tema implementării în Uniunea Europeană a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Acest forum este organizat în fiecare an de Comisia Europeană, încă din 2010 şi aduce laolaltă reprezentanţi ai structurilor responsabile cu implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, atât la nivelul întregii Uniuni Europene, cât şi la nivel naţional în statele membre, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai organizaţiilor de profil.
Participanţii îşi împărtăşesc experienţele legate de punerea în practică şi de monitorizare şi promovează soluţii la provocările comune.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Anul acesta Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi va verifica stadiul implementării acestui tratat la nivelul Uniunii Europene.
Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată la 13 decembrie 2006 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Ea prevede că statele părţi se angajează să asigure şi să promoveze exercitarea deplină a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru toate persoanele cu dizabilităţi, fără nici un fel de discriminare pe criterii de dizabilitate.
România a semnat Convenţia în 2007, aceasta fiind ratificată prin lege în 2010.
În elaborarea strategiei naţionale în domeniu, s-au avut în vedere prevederile cuprinse în Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap: un angajament reînnoit pentru o Europă fără obstacole pentru persoanele cu dizabilităţi. Implementarea acestui tratat necesită o infrastructură specială şi costuri substanţiale, după cum explică Dumitru Fornea, membru al Comitetului Economic şi Social European:
"Costurile sunt discutate şi în raport cu persoanele cu dizabilităţi. Au apărut în România la metrouri, la diverse instituţii acele rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, lifturi speciale, dar care costă, pentru care trebuie organizată o infrastructură şi aici este un întreg context care trebuie pus la punct", a spus Dumitru Fornea.
Declaraţia a fost consemnată de Florin Orban pentru Euranet Plus.
Implementarea acestei Convenţii ONU este cu atât mai necesară cu cât una din şase persoane din Uniunea Europeană, adică aproape 80 de milioane de persoane, are un handicap.