Impactul investiţiei sociale asupra locurilor de muncă
Comitetul european economic şi social se reuneşte marţi la Bruxelles pentru a discuta despre impactul investiţiei sociale asupra locurilor de muncă şi fiscalităţii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Ianuarie 2014, 10:36
La invitaţia Comitetului economic şi social, alături de oficiali ai comisiei, care vor prezenta Foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a pachetului de investiţii sociale, reprezentanţi ai lumii academice şi de afaceri, ai întreprinderilor sociale, parteneri sociali şi societate civilă, beneficiază astăzi, la Bruxelles, de o bună ocazie de a-şi împărtăşi cunoştiinţele şi bunele practici în materie de investiţii în crearea de locuri de muncă şi progres social.
Unul dintre obiectivele majore ale strategiei Europa 2020 este scoaterea din starea de sărăcie a peste 20 de milioane de europeni până în 2020.
Audio: Impactul investiţiei sociale asupra locurilor de muncă.
Într-o perioadă în care Uniunea Europeană se confruntă cu o rată a şomajului fără precedent şi o creştere a sărăciei, statului social îi revine un rol indispensabil pentru a face faţă provocărilor existente.
Construirea unei Europe sociale nu este însă nici pe departe un proiect uşor de realizat pentru că, în acest moment, Uniunea nu dispune de un model unic al unui mecanism de protecţie socială şi solidaritate, care să poată fi aplicat ca un şablon cetăţenilor aflaţi într-o situaţie dificilă.
Fiecare ţară membră are propriile politici sociale şi, de aceea, răspunderea în concretizarea lor îi revine fiecărui stat în parte.
Diversitatea condiţiilor şi a situaţiilor naţionale presupune ca fiecare stat să-şi găsească propriul său echilibru între sustenabilitate şi adecvarea sistemului său social.
Comisia a constatat că în multe state membre, odată cu criza începută în 2008, riscul de sărăcie şi excluziune socială, precum şi cel al excluderii de pe piaţa forţei de muncă a crescut pentru tot mai mulţi cetăţeni, cei mai vulnerabili fiind tineri şi cei aflaţi la final de carieră.
Prin urmare, Comisia le recomandă statelor membre să acorde o importanţă sporită investiţiilor sociale şi să utilizeze mai eficient resursele.
Pachetul de investiţii sociale, aprobat anul trecut de Comisie, propune o orientare a acestora în direcţia ocupării forţei de muncă şi educaţiei.
Investiţiile făcute corect cresc nivelul de calificare şi capacităţile cetăţenilor, sporesc şansele lor de integrare în societate şi pe piaţa forţei de muncă, inclusiv nivelul lor de prosperitate au un efect pozitiv asupra creşterii economice şi ajută Uniunea să iasă din criză mai puternică şi mai competitivă.