Gestionarea volumelor masive de date în Europa
Gestionarea datelor masive ar putea însemna până la 30% din piața mondială de date pentru furnizori europeni, crearea, în Europa, a 100 000 de noi locuri de muncă până în 2020.
Articol de Victor Gheorghe, 09 Aprilie 2015, 09:02
Gestionarea volumelor masive de date la nivel european este tema principală a unei conferințe ce se desfășoară la Copenhaga, în Danemarca.
În fiecare minut, lumea întreagă generează date ce pot fi stocate pe 360 000 de DVD-uri.
Aceste informații provin din diferite surse, de exemplu, de la persoane, mașini sau senzori.
Poate fi vorba de informații despre climă, imagini din satelit, fotografii și înregistrări video digitale, evidențe ale unor tranzacții sau semnale GPS.
Gestionarea datelor masive ar putea însemna până la 30 % din piața mondială de date pentru furnizori europeni, crearea, în Europa, a 100 000 de noi locuri de muncă în domeniul datelor, până în 2020, reducerea cu 10 % a consumului de energie, rezultate mai bune în domeniul asistenței medicale și utilaje industriale mai productive.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Având în vedere acest volum uriaș de informații, principala provocare rămâne analizarea lor cât mai rapidă, cu respectarea unor principii cum ar fi confidențialitatea.
La conferința de la Copenhaga, comisarul European pentru concurență Margrethe Vestager este așteptată să explice tocmai acest lucru: ”cum poate acest volum masiv de date să ofere întreprinderilor un avantaj competitiv și ceea ce se întâmplă într-o lume în care datele sunt disponibile pe scară largă.”
Ceea ce se știe deja este faptul că, încă de anul trecut, Comisia Europeană a trasat liniile directoare ale unui plan de acţiune pentru tranziţia către economia digitală.
Este vorba despre adoptarea unui cadru european modern, armonizat şi bazat pe risc pentru protecţia datelor, care să asigure încredere şi în acelaşi timp să permită inovaţii benefice pentru societate în economia digitală.
De asemenea, Uniunea Europeană s-a angajat să susţină dezvoltarea unor standarde globale, create în mod voluntar, orientate către piaţă şi neutre din punct de vedere tehnologic, pentru a asigura interoperabilitatea seturilor de date.
Pentru informațiile din sectorul public există chiar o Directivă prin care companiilor și organizațiilor guvernamentale le este oferită o colecţie bogată de date gratuite ce pot fi folosite pentru a dezvolta produse inovatoare şi servicii, cum ar fi de exemplu, aplicaţii mobile pentru servicii de localizare.