Forumul de afaceri privind formarea profesională, ediția a 2-a
Comisia Europeană adoptă marți pachetul privind încălcarea legislaţiei europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Septembrie 2014, 11:00
Forumul de afaceri europene privind formarea profesională, aflat la a II-a ediţie, îşi propune să analizeze modul în care profesioniştii din educaţie şi din domeniul educării profesionale pot lucra în parteneriat şi pregăti personal, pentru meserii care se caută pe piaţa europeană a muncii şi care pot favoriza creşterea economică şi competitivitatea.
Într-o economie aflată într-o schimbare permanentă şi rapidă, formarea profesională are rolul de a dezvolta competenţe pentru care există cerere pe piaţă. În prezent, aproape 76 milioane de europeni de vârstă activă sunt necalificaţi sau cu calificări inferioare, în timp ce piaţa muncii solicită din ce în ce mai des angajaţi calificaţi.
Se estimează că această tendinţă se va amplifica în următorii zece ani, ceea ce va face ca tinerii şi adulţii fără competenţe adecvate să-şi găsească din ce în ce mai greu un loc de muncă.
Audio:Forumul de afaceri privind formarea profesională, ediția a 2-a.
Chiar dacă vor reuşi să intre pe piaţa muncii, aceaştia vor câştiga mai puţin decât personalul calificat.
Raportul comun Comisia Europeană - OCDE pe anul acesta privind mobilitatea lucrătorilor, arată că, în pofida şomajului destul de mare din unele ţări membre, 40% dintre întreprinderile europene spun că au dificultăţi în a-şi găsi lucrători cu anumite meserii şi cu competenţe corespunzătoare.
Uniunea Europeană are o strategie pe 10 ani privind formarea profesională, care îşi propune să faciliteze dezvoltarea de competenţe generale şi specifice adecvate economiei moderne, îmbunătăţind calitatea sistemului de educaţie şi de formare, încurajând creativitatea şi spiritul anteprenorial şi facilitând învăţarea continuă de-a lungul întregii perioade active pentru persoane de orice profesie şi indiferent de calificare.
De asemenea, se urmăreşte ca şi persoanele cu venituri scăzute, cele cu nevoi speciale, sau cele în vârstă, să aibă acces la cursul de formare profesională.
În măsurile recomandate de Comisie pentru a pune în aplicare obiectivele cuprinse în strategie, se află colaborarea cu societăţile comerciale, stabilirea unor standarde comune pentru formarea profesională la nivel europen, evaluarea modalităţilor de încurajare a lucrătorilor să urmeze cursuri de formare profesională.
Astfel, firmele europene ar putea ocupa o poziţie mai bună la nivel global, dacă ar găsi cu uşurinţă personalul calificat de care au nevoie.