Forum privind viitorul egalităţii în drepturi între femei şi bărbaţi
Potrivit ultimului raport în domeniu, publicat de Uniunea Europeană în 2013, deşi decalajele în materie de egalitate de gen sunt în scădere, progresele sunt totuşi lente.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Aprilie 2015, 10:22
La Bruxelles are loc astăzi forumul privind viitorul egalităţii în drepturi între femei şi bărbaţi.
Direcţia Generală aflată în subordinea comisarului european pentru justiţie, consumator şi egalitatea de gen Vera Jurova, organizează astăzi o dezbatere de înalt nivel în care se va analiza cum ar putea ajunge Uniunea Europeană cât mai rapid posibil la o societate în care egalitatea dintre femei şi bărbaţi să fie reală, informează comisia pe site-ul său.
Egalitatea de şanse se referă nu numai la salarii similare între femei şi bărbaţi, plătite pentru aceeaşi muncă şi la oportunităţi egale de acces la ocuparea unei funcţii de conducere, ci şi la vizibilitatea, autonomia şi participarea egală a celor două sexe în toate sferele vieţii publice şi private.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului comunitar, între obiectivele Uniunii în materie se află asigurarea egalităţii de şanse şi tratamentul egal pentru femei şi bărbaţi, precum şi lupta împotriva oricărei forme de discriminare bazate pe sex.
Potrivit ultimului raport în domeniu, publicat de Uniunea Europeană în 2013, deşi decalajele în materie de egalitate de gen sunt în scădere, progresele sunt totuşi lente.
Documentul constată persistenţa inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, nivelul de salarizare şi reprezentarea în viaţa publică.
În medie, femeile câştigă cu 16,4% mai puţin decât bărbaţii, iar o consecinţă a salariilor mai mici este că femeile ajung să ia şi pensii mai mici.
Chiar dacă femeile reprezintă 60% dintre deţinătorii de diplome universitare în Europa, ele sunt în continuare slab reprezentate în funcţii de conducere.
Totodată, la nivel european, doar 27% dintre parlamentari sunt femei.
În raport se estimează că avem nevoie de peste 70 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen în materie de salarizare şi de cel puţin 20 de ani pentru ca femeile să aibă o reprezentativitate de cel puţin 40% în parlamentele naţionale.
Comisia Europeană a creat noul program 'Drepturi, egalitate şi cetăţenie 2014-2020", pentru a finanţa proiecte în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, care vizează realizarea egalităţii de gen şi eradicarea violenţei împotriva femeilor.