Fonduri UE pentru reformele din țările candidate la aderare
Comisia Europeană susţine cu două miliarde de euro reformele din Turcia şi ţările candidate la aderare din Balcanii de Vest.
Articol de Mihaela Mihai, 23 Decembrie 2014, 09:22
Fondurile sunt alocate în cadrul instrumentului de asistenţă pentru preaderare, mecanism prin care Comisia Europeană sprijină integrarea regională a ţărilor candidate, a ţărilor potenţial candidate şi a statelor membre ale Uniunii, prin proiecte regionale şi cu specific naţional.
Cele două miliarde de euro, aprobate recent de Comisie, includ finanţare pentru programele pe acest an, dar şi pentru cele multianuale, stabilite pentru perioada 2014-2016.
Dintre toate ţările care primesc fonduri, Turcia este cea mai mare beneficiară, cu 366 de milioane de euro, alocate în principal pe proiecte în acest an, legate de consolidarea democraţiei şi a bunei guvernanţe, reforme judiciare şi respectarea drepturilor fundamentale, energie, agricultură şi dezvoltare rurală.
Audio: Agenda europeană.
Pentru programele multianuale legate de mediu, educaţie, ocuparea forţei de muncă sau transport, finanţarea este şi mai mare, de peste 793 de milioane de euro.
A doua mare beneficiară este Serbia, care va primi 115 milioane de euro pentru reforme în domeniul justiţiei, competitivitate şi inovare, educaţie şi ocuparea forţei de muncă, dar şi pentru alte programe sociale.
Aproape 67 milioane de euro merg către Albania. În această ţară, banii urmează să fie folosiţi în principal pentru respectarea legii şi a drepturilor fundamentale, dar şi pentru consolidarea democraţiei.
Sunt susţinute financiar şi reformele din Bosnia Herţegovina, Kosovo, Macedonia şi Muntenegru.
Aproape 11 milioane şi jumătate de euro sunt alocate susţinerii programelor transfrontaliere, în domeniul turismului, culturii, patrimoniului, mobilităţii şi incluziunii sociale.
127 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru reconstrucţie şi prevenirea unor noi inundaţii, după cele din acest an din Bosnia Herţegovina şi Serbia.
Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, se declară încrezător că banii vor fi folosiţi eficient şi că vor fi obţinute rezultate concrete în îmbunătăţirea administraţiei publice, eficientizarea justiţiei şi aplicarea legii, stabilizarea economiei şi crearea unui climat mai sigur în Turcia şi Balcanii de Vest.