Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane
Comisia Europeană a adoptat ultimul program operaţional necesar utilizării noului fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane în 2014 – 2020.
Articol de Arina Petrovici, 27 Februarie 2015, 14:52
Comisia Europeană a adoptat ultimul program operaţional necesar utilizării noului fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane în 2014 – 2020.
3,8 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru a acorda asistenţă non-financiară celor patru milioane de oameni aflaţi în nevoie, în Uniunea Europeană. Acest fond este pus la dispoziţia statelor membre, pentru a-şi sprijini cetăţenii cei mai vulnerabili, pe aceia care au fost cel mai grav afectaţi de criza economică şi socială – precizează Comisia Europeană. Prin intermediul asistenţei non-financiare,
Fondul va ajuta la atenuarea celor mai seriose forme de lipsuri materiale şi va aduce o contribuţie majoră în lupta împotriva sărăciei.
AUDIO: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Dna Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitate profesională, a subliniat că acest fond este unul dintre simbolurile puternice prin care Uniunea Europeană îşi manifestă solidaritatea, venind în sprijinul imediat al celor patru milioane de cetăţeni europeni spre a-i ajuta să facă primii paşi şi să poată ieşi din sărăcie şi excluziune socială.
Potrivit datelor furnizate de Executivul de la Bruxelles, în 2013, aproape 123 de milioane de cetăţeni europeni, adică aproximativ un sfert din populaţia Uniunii, riscau sărăcia sau excluziunea socială, iar 9,6% dintre cetăţeni se confruntau cu grave lipsuri materiale.
Din acest motiv, un an mai târziu, în 2014, a fost lansat, Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane, având, prin urmare, are drept principal obiectiv ruperea cercului vicios al sărăciei şi precarităţii şi oferind asistenţă nefinanciară unora dintre cetăţenii europeni cei mai vulnerabili.
La sfârşitul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat programul operaţional prezentat de România, în vederea utilizării noului fond. Astfel, România va primi peste 441 de milioane de euro, în perioada 2014 – 2020, pentru a oferi produse alimentare celor care au cea mai mare nevoie, precum şi articole de uz şcolar copiilor aflaţi în dificultate. Finanţarea Uniunii Europene va fi completată cu peste 75 de milioane de euro din resursele naţionale.