Eurostat: Rata şomajului în zona euro a rămas nemodificată
Germania și Italia se află la poluri opuse în ceea ce privește evoluția ratei șomajului într-o Uniune Europeană în care lipsa locurilor de muncă rămâne în continuare o problemă.
Articol de Victor Gheorghe, 09 Ianuarie 2015, 11:52
Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a rămas nemodificată la 11,5 la sută în luna noiembrie, în timp ce în întrega Uniune Europeană a scăzut uşor până la 10 la sută de la 10,1 la sută în luna octombrie.
La nivel de țări, cel mai bine stau Germania și Austria cu 5, respectiv 4,9 la sută, iar cel mai mai mari rate ale șomajului se înregistrează în Grecia (25,7 la sută) și Spania (aproape 24 la sută).
Germania continuă să fie un exemplu de forță și pe piața muncii. Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în această țară a scăzut în decembrie pentru a treia lună consecutiv, în timp ce rata şomajului a atins un minim record, în condiţiile în care companiile şi investitorii au devenit mai încrezători că prima economie europeană va continua să crească.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Oficiul federal pentru muncă a anunţat că numărul celor în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna trecută cu 27.000 în timp ce analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o scădere cu doar 5.000 de persoane.
De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă a atins 6,5 la sută, cea mai scăzută valoare din ultimii peste 20 de ani.
În schimb, în Italia, rata şomajului a urcat la 13,4 la sută în luna noiembrie, atingând cel mai ridicat nivel consemnat vreodată, în condiţiile în care companiile evită să angajeze, pe fondul îngrijorărilor privind recesiunea în care se află ţara.
În ceea ce priveşte rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, aceasta a avansat de la 43,3 la sută în octombrie la 43,9 la sută în noiembrie.
Potrivit datelor Eurostat, numărul şomerilor din Italia se ridica la 3,45 de milioane în luna noiembrie.
În fața acestor evoluții îngrijorătoare, Comisia Europeană încurajează statele membre să ia măsuri cum ar fi investițiile în educație și o reformă a sistemelor de impozite care să sprijine angajările.
Potrivit Strategiei Comisiei privnd creștere economică pentru 2015, cele mai mari șanse de înființare de posturi ar fi în sectorul IT, servicii medicale și industria transporturilor.
Estimările se bazează pe progresul tehnologiei, un număr mai mare de pensionări și pe mobilitatea din ce în ce mai mare a europenilor nevoiți să se deplaseze în căutarea de locuri de muncă.