Eurostat: Rata şomajului a scăzut uşor, pe finalul anului trecut
Zona euro a înregistrat în noiembrie cel mai scăzut nivel al şomajului din 2011, şi anume 10,5 %.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Ianuarie 2016, 09:54
Rata şomajului a scăzut uşor, pe finalul anului trecut, atât la nivelul Uniunii Europene în ansamblu, cât şi în zona euro – relevă raportul Oficiul European de Statistică – EUROSTAT.
În Uniunea Europeană erau, în luna noiembrie 2015, 9,1% şomeri din totalul populaţiei active, în scădere uşoară faţă de luna anterioară, când rata şomajului fusese de la 9,2%.
Zona euro a înregistrat în noiembrie cel mai scăzut nivel al şomajului din 2011, şi anume 10,5 %.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Chiar dacă, procentual, reducerea este de doar 0,1, în ţările din zona euro peste 130 de miide oameni şi-au găsit de lucru în decurs de o lună. În rândul tinerilor, însă, fenomenul rămâne, în continuare îngrijorător: 22,5% sunt şomeri, cei mai mulţi în Grecia, aproape 50%.
În Uniune sunt, în prezent, peste 22 de milioane de oameni fără un loc de muncă.
Per ansamblu, la nivelul celor 28 de state membre, comparativ cu noiembrie 2014, rata şomajului a scăzut în 25 de ţări, a rămas stabilă în România şi a crescut, însă foarte puţin, în Austria şi Finlanda.
Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Spania, Bulgaria şi Italia.
Cu toate acestea, rămân cu cifre record Grecia, 24,6% şi Spania, 21,4%.
La polul opus se situează Germania, cu o rată a şomajului de 4,5%, alături de Cehia, 4,6% şi Malta 5,1%. România se situează sub media din Uniune, cu 6,7%.
Mai ales în anii de după criză, Comisia Europeană a elaborat numeroase programe menite să combată şomajul,în special în rândul tinerilor, dar şi să reintegreze personalul calificat, de peste 50 de ani, rămas fără loc de muncă.
Au fost alocate şi redirecţionate fonduri pentru organizarea de stagii de formare, de ucenicie sau reconversie profesională; este în curs o reformă a educaţiei, astfel încât şcoala să răspundă mai bine la cerinţele pieţei muncii; au fost acordate facilităţi firmelor care angajează şomeri sau tineri absolvenţi.
De câţiva ani, însă, patronatul european se confruntă cu o problemă nouă: nivelul slab de calificare a multora dintre cei care caută de lucru.
Potrivit Eurostat, în jur de două milioane de locuri de muncă din Uniune rămân neocupate, iar 40% dintre companii spun că întâmpină dificultăţi în a găsi angajaţi cu aptitudini potrivite.