Elaborarea unei strategii europene a apărării
Industria apărării este vitală nu doar prin rolul său, ci şi prin faptul că oferă locuri de muncă pentru aproximativ 400 de mii de persoane, cifra de afaceri la nivelul UE.
Articol de Adriana Leu, 24 Iulie 2013, 12:16
Comisia Europană prezintă miercuri o comunicare pe tema creşterii competitivităţii şi eficienţei sectorului apărării.
Comunicarea Comisiei Europene pune accentul pe mai multe sectoare care influenţează apărarea şi securitatea zonei, precum politica industrială, piaţa unică în domeniul achiziţiilor pentru serviciul de apărare, cercetare, dar şi de aspecte ce ţin de spaţiu şi energie.
Documentul va analiza modurile în care Uniunea Europeană poate sprijini statele membre în procesul de consolidare a politicii de securitate şi apărare comună, şi va include propuneri de stimulare a inovării, a creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă prin promovarea coordonării dintre aria civilă şi cea militară, prin acordarea unui sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii care activează în sectorul apărării.
Comunicarea va indica şi contribuţia Comisiei Europene la dezbaterea pe tema apărării care va avea loc în cadrul Consiliului European din luna decembrie.
Audio: Comunicare pe tema creşterii competitivităţii şi eficienţei sectorului apărării.
Elaborarea unei strategii europene a apărării a fost anunţată de organismele comunitare în luna octombrie a anului trecut, după ce, în urmă cu 2 ani, a fost înfiinţat grupul operativ al Comisiei Europene.
Acest grup operativ deţine un rol important în proces, în care colaborează cu Agenţia Europeană de Apărare şi Serviciul European de Acţiune Externă.
Industria apărării este vitală nu doar prin rolul său, ci şi prin faptul că oferă locuri de muncă pentru aproximativ 400 de mii de persoane, cifra de afaceri la nivelul Uniunii Europene fiind, în 2010, de aproape 90 de miliarde de euro.
Domeniul apărării şi securităţii este considerat de instituţiile comunitare un adevărat motor al inovării, pentru modul în care contribuie la dezvoltarea resurselor necesare aplicării politicii de securitate şi aparare comună (cunoscute sub numele de PSAC).
Nici sectorul apărării nu este însă lipsit de constrângerile bugetare aplicate în ultimii ani în întreaga Europă, şi este afectat inclusiv de fragmentarea pieţei.
În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia că este vital să se acţioneze în scopul menţinerii capacităţilor industriale şi tehnologice, elemente de o importanţă strategică pentru Uniunea Europeană.