Egalitatea de gen, una dintre valorile fundamentale ale UE
Promovarea femeilor la nivel politic şi economic este tema unei conferinţe internaţionale organizate de preşedinţia luxemburgheză a UE.
Articol de Arina Petrovici, 16 Octombrie 2015, 10:51
Egalitatea dintre femei şi bărbaţi constituie una dintre preocupările importante ale instituţiilor europene.
Astfel, promovarea femeilor ca factori de decizie la nivel politic şi economic este tema unei conferinţe internaţionale organizate de preşedinţia luxemburgheză a Uniunii Europene.
Egalitatea de gen este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene.
Istoria acesteia începe încă din 1957, când principiul plăţii egale a fost consemnat în Tratatul de la Roma.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Progresele înregistrate de Uniunea Europeană în ce priveşte susţinerea egalităţii dintre femei şi bărbaţi au contribuit la schimbarea în bine a vieţilor multor cetăţeni ai Uniunii Europene.
Deşi există în continuare inechităţi pe care Comisia Europeană le consemnază în rapoartele sale, principalii factori care au susţinut progresele, în ultimii ani, sunt legislaţia privind tratamentul egal, abordarea integratoare a egalităţii de gen (adică, integrarea perspectivei de gen în toate celelalte politici), precum şi măsuri specifice pentru promovarea femeilor.
Dintre tendinţele încurajatoare, Comisia Europeană reţine creşterea numărului femeilor pe piaţa muncii şi progresele înregistrate de acestea pentru asigurarea unei calităţi sporite a educaţiei şi a formării.
Totuşi, pe piaţa muncii, femeile se află în continuare în număr mai mare în sectoarele mai slab plătite şi în număr mai mic în posturile decizionale.
Rapoarte date publicităţii de Bruxelles relevă că avem nevoie de peste 70 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen în materie de salarizare şi de cel puţin 20 de ani pentru ca femeile să aibă o reprezentativitate de cel puţin 40% în parlamentele naţionale.
Este şi motivul pentru care preşedinţia luxemburgheză a Uniunii a dedicat o conferinţa de vineri promovării femeilor ca factori de decizie la nivel politic şi economic.
Cine conduce, în contextul unui proces decizional dezechilibrat? Este o strategie câştigătoare integrarea femeilor în procesul decizional? Sunt doar două dintre întrebările la care vor încerca să răspundă participanţii la conferinţă.
Comisia Europeană a creat noul program “Drepturi, egalitate şi cetăţenie 2014-2020", pentru a finanţa proiecte în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, care să transforme egalitatea de gen în realitate.
Programul este parte a Strategiei Europa 2020 şi constituie un cadru cuprinzător prin care Comisia se angajează să promoveze egalitatea de gen în cadrul tuturor politicilor sale, pentru următoarele priorităţi tematice: independenţa economică egală pentru femei şi bărbaţi; plata egală pentru muncă de valoare egală; egalitate în luarea deciziilor; demnitate, integritate şi eradicarea violenţei pe criterii de gen; promovarea egalităţii de gen dincolo de graniţele Uniunii Europene.