Ediţie a Forumului privind Guvernanţa Internetului, la Istanbul
Comisia Europeană insistă pe lângă Guvernul şi părţile implicate din Turcia – ţară care găzduieşte forumul – asupra necesităţii de a respecta libertatea presei şi pluralismul.
Articol de Arina Petrovici, 03 Septembrie 2014, 10:42
La Istanbul, se desfăşoară cea de a noua ediţie a Forumului privind Guvernanţa Internetului – un organism apărut la iniţiativa Naţiunilor Unite, de relevanţă internaţională, care prilejuieşte anual întâlniri şi discuţii legate de viitorul electronic.
Miniştri şi personalităţi marcante din domeniul Internetului, între care şi comisarul european pentru agenda digitală Neelie Kroes, discută, la Istanbul, pe tema conectării continentelor în vederea consolidării pluripartite a guvernanţei Internetului.
În cadrul celei de a noua ediţii a Forumului, se vor dezbate şi chestiuni abordate la începutul acestui an la conferinţa NETmundial, desfăşurată în Brazilia, inclusiv neutralitatea digitală, rolul şi disponibilitatea părţilor implicate, probleme legate de jurisdicţie ori de aplicare a principiilor de guvernanţă a Internetului.
Audio: Ediţie a Forumului privind Guvernanţa Internetului la Istanbul.
Comisia Europeană, prin intermediul comisarului Neelie Kroes, va etala câteva obiective, între care sprijinul acordat de Uniune modelului pluripartit al guvernanţei Internetului şi rolul major al acestui forum în diseminarea informaţiilor, necesitatea unei finanţări sustenabile a forumului pentru dezvoltarea sa ulterioară, dar şi continuarea discuţiilor pe marginea schimbării rolului Executivului american în guvernanţa Internetului, pe care Bruxelles-ul le aşteaptă.
Nu în ultimul rând, Comisia insistă pe lângă Guvernul şi părţile implicate din Turcia – ţară care găzduieşte forumul – asupra necesităţii de a respecta libertatea presei şi pluralismul, în urma unor incidente considerate grave, precum interzicerea reţelei Twitter ori încarcerarea unor jurnalişti.
Politica europeană în materie de libertăţi online respectă aceleaşi cadre cu principiile drepturilor şi libertăţilor omului “off-line”.
De aceea, Comisia încurajează Turcia să continue eforturile de a-şi dezvolta propria agendă digitală şi de a-şi alinia şi consolida actele normative în domeniul presei şi comunicaţiilor electronice.
Comisia Europeană este cel mai mare contributor la Forumul privind Guvernanţa Internetului, alocând o treime din fondurile necesare funcţionării acestui organism.
Astfel că, pentru a se asigura că are o voce suficient de puternică, dar şi pentru a-şi demonstra angajamentul faţă de modelul pluripartit al guvernanţei Internetului, Comisia a organizat întâlniri exploratorii atât cu reprezentanţi ai industriei din Uniunea Europeană, cât şi cu societatea civilă.
Obiectivul principal al discuţiilor a fost creşterea gradului de conştientizare în legătură cu necesitatea finanţării acestui forum.
.@EU_Commission position for #InternetGovernance Forum 2014, Istanbul 2-5 Sept http://t.co/5ia5KPOKRt cc @NeelieKroesEU@RyanHeathEU
— European Commission (@EU_Commission) September 2, 2014