Discuţii privind aderarea la UE a Serbiei şi Muntenegru
O delegaţie a Comisiei de Buget din Parlamentul European a început o serie de convorbiri cu reprezentanţii guvernelor din Serbia şi Muntenegru.
Articol de Victor Gheorghe, 03 Aprilie 2013, 13:31
Principalul subiect al discuţiilor delegaţiei Comisiei de Buget din Parlamentul European este progresul celor două ţări în procesul de integrare europeană.
În luna februarie a acestui an, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a adoptat o rezoluţie conform căreia negocirile de aderare a Serbiei la UE trebuie să înceapă fără întârziere, cu condiţia ca guvernul de Belgrad să continue procesul de reformă.
O dată fezabilă în acest sens este iunie 2013, arăta Parlamentul European.
Comisia pentru Afaceri Externe a recomandat însă guvernului sârb să continue reformele şi să se concentreze pe justiţie, combaterea corupţiei, asigurarea libertăţii presei şi protejarea tuturor minorităţilor.
Audio: Discuţii privind aderarea la Uniunea Europeană a Serbiei şi Muntenegru.
Ultima problemă rămâne sensibilă, chiar România a condiţionat acordul pentru aderarea Serbiei la Uniune de rezolvarea problemei vlahilor din Serbia.
Bucureştiul susţine că vlahii nu beneficiază de drepturile acordate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în domeniile educaţiei, mass-media, religiei sau administraţiei publice.
În prezent, problema este încă dezbătută în cadrul unei comisii mixte.
Cea mai spinoasă problemă a Serbiei rămâne însă Kosovo, iar UE condiţionează începerea negocierilor de aderare de normalizarea relaţiilor cu Priştina, chiar dacă Belgradul nu va recunoaşte independenţa provinciei.
Deşi s-au făcut progrese, principala neînţelegere rămâne sprijinul acordat de Serbia conaţionalilor săi din nordul Kosovo, unde aceştia sunt majoritari şi controlează regiunea.
În ceea ce priveste Muntenegrul, lucrurile sunt mai evoluate, mica ţară a început deja negocierile de aderare anul trecut.
Consiliul European insistă însă pe criteriile încă nerezolvate, independenţa sistemului judiciar, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.
În cazul încheierii negocierilor de aderare cu succes, un proces care ar putea dura mai mulţi ani, Muntenegrul ar putea fi cea de-a treia ţară din cele şase foste republici iugoslave care aderă la Uniune.
Slovenia aparţine locului din 2004, iar Croaţia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE în iulie 2013.