Dezbatere Euranet: În interiorul sau în afara spaţiului Schengen?
„În interiorul sau în afara spaţiului Schengen?” este tema dezbaterii, pe care o găzduieşte reţeaua de radiouri europene EURANET, astăzi, la Parlamentul European.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Aprilie 2016, 09:31
„În interiorul sau în afara spaţiului Schengen?” este tema dezbaterii, pe care o găzduieşte reţeaua de radiouri europene EURANET, astăzi, la Parlamentul European.
Din Spațiul Schengen, de liberă circulaţie în Europa, fac parte 30 de ţări, care au eliminat controalele de la frontierele lor şi chiar au desfiinţat graniţele.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Majoritatea sunt din Uniunea Europeană, la care se adaugă Elveţia, Lichtenstein, Norvegia şi Islanda.
În schimb, sunt ţări membre ale Uniunii care nu au dorit să adere: Marea Britanie şi Irlanda, dar şi altele, care încă nu îndeplinesc condiţiile de intrare: Bulgaria, Cipru, Croaţia şi România.
De ceva vreme, Spaţiul Schengen se află sub o presiune uriașă din cauza afluxului de migranți, care fug din Orientul Mijlociu şi din Africa, din calea războaielor şi a sărăciei, în speranţa că în Europa vor trăi mai bine.
Pe de altă parte, atentatele sângeroase de la Paris şi Bruxelles au pus sub semnul întrebării toate valorile şi principiile spațiului Schengen, și chiar existența sa.
Dacă până acum câţiva ani, dezvoltarea economică, finanţele şi protejarea mediului erau principalele preocupări ale europenilor, acum pe agendele autorităţilor s-au impus securitatea, lupta împotriva terorismului şi stăvilirea fluxului de migranţi.
Mai multe state au suspendat deja normele Schengen și au reintrodus controale la frontieră, în încercarea de a face faţă noilor ameninţări.
Toate aceste aspecte vor fi analizate, astăzi, la Bruxelles, de jurnaliştii Euranet în dialog cu cetăţeni.
Reţeaua radiourilor europene „Euranet plus”, din care face parte şi Radio România, organizează lunar dezbateri în seria "Colţul cetăţenilor", cu scopul de a fi cât mai aproape de preocupările oamenilor, de a le oferi informații despre drepturile lor, printr-un dialog deschis, pentru a descoperi diferenţele dintre normele europene şi modul în care sunt ele aplicate, în viaţa de zi cu zi.
Rezultatele provizorii ale unui sondaj de opinie propus de reţeaua EURANET – la care încă mai puteţi participa, pe internet, până pe 27 aprilie – arată că 63 % dintre cetăţeni consideră că Uniunea Europeană şi-a deschis prea larg graniţele pentru solicitanţii de azil.
Cât priveşte libera circulaţie, 65 % spun că da, trebuie păstrată libertatea de circulaţie în Uniune, în timp ce aproximativ 26 la sută cred că ar trebui impuse unele restricţii, dacă situaţia o impune.
Doar 9% apreciază că libera circuaţie trebuie restricţionată, din cauza ameninţărilor teroriste.