Dezbatere despre Cetățenia europeană
Cetăţenia europeană şi drepturile care decurg din acest statut reprezintă una dintre pietrele de temelie ale blocului comunitar.
Articol de Arina Petrovici, 15 Martie 2016, 09:24
“Cetăţenia europeană în practică: valorile noastre comune, drepturile şi participarea democratică” este tema unor dezbateri care vor reuni, la Bruxelles, politicieni, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Cetăţenia europeană şi drepturile care decurg din acest statut reprezintă una dintre pietrele de temelie ale blocului comunitar.
Însă, o serie de consultări publice şi eurobarometre arată că instituţiile abilitate mai au mult de lucru pentru a aduce la cunoştinţa oamenilor atât avantajele, cât şi obligaţiile. Obiectivele discuţiilor de astăzi sunt examinarea unor modalităţi de simplificare şi facilitare a exercitării, în viaţa de zi cu zi, de către cetăţenii europeni, a drepturilor lor, dar şi promovarea valorilor comune şi participarea democratică.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Cetăţenia europeană a fost definită, prin intermediul Tratatelor Uniunii, de mai bine de 20 de ani, ea fiind garantată automat tuturor cetăţenilor ţărilor membre. Să recapitulăm principalele drepturi: cel de a călători liber şi locui în orice stat al blocului comunitar, de a nu fi discriminat pe baza naţionalităţii, de a vota şi de a candida în cadrul alegerilor municipale şi parlamentare.
De asemenea, dacă ţara de provenienţă nu este reprezentată în afara Uniunii, orice cetăţean european are dreptul de a fi asistat, de orice ambasadă sau consulat dintr-o ţară comunitară, în aceleaşi condiţii cu un cetăţean al ţării respective.
Mai departe: are dreptul de a formula petiţii către Parlamentul European şi de a se adresa oricărei instituţii europene în oricare dintre limbile statelor membre, precum şi de a organiza sau sprijini, alături de alţi cetăţeni ai Uniunii, iniţiative menite să înnoiască sau să modifice legislaţia comunitară.
Comisia Europeană susţine că scopul principal al politicilor vizând cetăţenia Uniunii este acela de a-i face pe toţi cetăţenii să se simtă acasă oriunde în blocul comunitar şi să se simtă cu adevărat europeni în ţara de origine.
Cu prilejul dezbaterilor de astăzi, politicieni, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile vor analiza noi variante de consolidare a drepturilor europenilor şi vor încerca să se asigure că toţi cetăţenii se pot bucura de ele în viaţa de zi cu zi.
Executivul de la Bruxelles mai spune că îşi doreşte crearea unui veritabil spaţiu public european, în care cetăţenii să-şi exprime ideile legate de dezvoltarea Uniunii Europene.