Dezastrele naturale reprezintă o ameninţare permanentă
În ultimii 10 ani peste 700.000 de oameni si-au pierdut viaţa şi 23 milioane au rămas fără locuinţe în urma dezastrelor naturale sau tehnologice, potrivit datelor ONU.
Articol de Costin Grigore, 24 Noiembrie 2015, 10:41
Dezastrele naturale reprezintã o ameninţare permanentã şi provoacă anual numeroase victime şi pierderi materiale.
Strategii de prevenire mai eficiente ar salva nu numai zeci de miliarde de euro ci şi zeci de mii de vieţi.
Aceasta este tema primei reuniuni cu experţi si oameni de ştiinţă a Centrului European de Management al Riscului de dezastre ce incepe astăzi la Londra.
În ultimii 10 ani peste 700.000 de oameni si-au pierdut viaţa şi 23 milioane au rămas fără locuinţe în urma dezastrelor naturale sau tehnologice, potrivit datelor Naţiunilor Unite.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Iar pierderile economice globale provocate de cutremure, inundatii, sau seceta au au ajuns la o medie anuala de 250 - 300 miliarde de dolari.
În plus datele statistice au arătat că numărul total de calamitaţi naturale, are tendinţe de creştere atât în intensitate, cât şi în frecvenţă, ceea ce duce inevitabil la mai multe victime şi la pagube materiale mai mari.
Cele mai multe victime ale dezastrelor, peste 90% din numãrul total, sunt în ţãrile sãrace şi în curs de dezvoltare.
Creşterea populaţiei împinge din ce în ce mai mult grupurile defavorizate spre ocuparea unor zone vulnerabile cum sunt luncile râurilor sau versanţii instabili, unde pot avea loc oricând alunecări de teren.
Dar nici cei care trăiesc în marile oraşe nu sunt la adapost. De exemplu, creşterea gradului de dezvoltare poate spori vulnerabilitatea la cutremure sau la accidente tehnologice, în cazul în care dezvoltarea urbanã duce la o densitate mare a clãdirilor .
În Uniunea Europeană din 2002 si până acum dezastrele naturale au provocat peste 80 de mii de decese şi 100 de miliarde de euro pierderi economice.
Este contextul în care Comisia Europeană a înfiinţat recent Centrul de Management al Riscului de Dezastre, pentru a ajuta statele membre să răspundă la situaţii de urgenţă, pentru a preveni şi reduce impactul catastrofelor naturale sau tehnologice.
Elaborarea unor strategii de prevenire mai eficiente ar salva nu numai zeci de miliarde de euro ci şi zeci de mii de vieţi.
Un raport, ONU, estimeaza ca o investitie anuală mondială de doar 6 miliarde dolari, în vederea reducerii riscului de dezastre, va ajuta la evitarea unor pierderi de 360 miliarde dolari în urmatorii 15 ani.
însă metode mai eficiente de prevenire însemnă în primul rand o colaborare mai bună între oamenii de ştiinţă şi cei care alcătuiesc politicile publice.
Este şi tema primei întalniri de amploare cu experţi şi oameni de ştiinţă a Centrului European de Management al Riscului de Dezastre. Se urmăreşte reducerea decalajul dintre analizele şi informaţiile ştiinţifice disponibile acum şi iniţierea la timp a măsurilor de răspuns.
Un prim rezultat al reuniunii ar trebui să fie o listă cu recomandări care să fie folosite în deciziile politice la nivel, regional şi naţional în caz de calamitate.
În acelaşi timp va fi examinat potenţialul unor noi tehnologii de avertizare timpurie şi vor fi analizate noi metode de gestionare a momentelor de criză.