Consultare publică privind viitorul politicii agricole comune
Comisia Europeană pledează pentru modernizarea și simplificarea politicii agricole comune.
Articol de Mihaela Mihai, 10 Februarie 2017, 11:20
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind viitorul politicii agricole comune.
Comisia Europeană pledează pentru modernizarea și simplificarea politicii agricole comune, pentru că spune că are nevoie de instrumente noi care să-i permit să reacționeze mai repede în fața provocărilor sociale, economice, politice ori de mediu.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Avem nevoie de o politică pentru toți cetățenii Europei, consideră comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan. El spune că actualul pachet legislativ a adus beneficii majore, în special în ceea ce privește securitatea alimentară, dar ține să adauge că există și anumite limite, vizibile în anumite sectoare: fructe, legume, carne de porc, lapte sau ouă. Dovadă stau și protestele repetate din ultimii ani ale agricultorilor din mai multe state membre nemulțumiți de scăderea preţurilor la alimente, care i-a adus, spun ei, în pragul falimentului.
În fața acestor probleme, sporite și de embargoul rusesc asupra produselor agricole comunitare, în ultimul an și jumătate, Comisia Europeană a lansat două mari programe de susținere a sectorului agricol. Măsurile au venit în special în sprijinul producătorilor de carne de porc și de lapte.
Comisia Europeană vrea de asemenea să integreze în politica agricolă comună recente angajamente luate de Uniune pe scena internațională în materie de combatere a schimbărilor climatice și dezvoltare durabilă.
Reformele ar urmări de asemenea să facă din agricultură un domeniu atractiv pentru tineri (contribuind astfel la crearea de noi locuri de muncă și la reducerea șomajului ) și să reducă procedurile birocatice.
Consultarea publică se va încheia în data de două mai și va oferi agricultorilor, cetățenilor, organizațiilor și altor părți interesate posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la viitorul politicii agricole comune.
Rezultatele vor fi făcute publice în luna iulie la Bruxelles chiar de către comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan. Datele vor sta de asemenea la baza unui bilanț al actualei politici agricole comune și la stabilirea viitoarelor direcții de acțiune.
Lansată inițial în 1962, politica agricolă comună este una dintre politicile cu cea mai lungă durată a Uniune. A evoluat de-a lungul anilor pentru a răspunde provocărilor în continuă schimbare ale piețelor agricole. Cele mai recente reforme au fost făcute în anul 2013 și au a intrat în vigoare din ianuarie 2014. Multe dintre norme s-au aplicat din 2015, pentru a le da statelor membre timp suficient pentru a pune în aplicare noua politică și pentru a-i informa și pregăti fermierii.