Conferinţa "Turismul în Europa – accesibil tuturor"
La Bruxelles, începe Conferinţa "Turismul în Europa – accesibil tuturor", organizată, marţi, când este marcată "Ziua europeană a persoanelor cu handicap".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Decembrie 2013, 10:49
La Bruxelles, începe Conferinţa „Turismul în Europa – accesibil tuturor”, organizată, marţi, când este marcată "Ziua europeană a persoanelor cu handicap", precum şi "Ziua europeană a turismului".
Obiectivul acestui dublu eveniment este, pe de o parte, de a-i sensibiliza pe europeni în legătură cu dreptul fiecăruia de a avea acces egal la serviciile turistice, şi pe de altă parte, de a prezenta exemple de succes şi de a face schimb de experienţă şi de bune practici în domeniu – după cum arată o informaţie de pe site-ul Comisiei Europene.
Timp de două zile, discuţiile se vor concentra pe problemele pe care le au persoanele cu handicap în ceea ce priveşte accesul în clădirile cu destinaţie turistică sau la anumite produse turistice, precum şi pe soluţiile de rezolvare a acestora.
Audio: Conferinţa "Turismul în Europa – accesibil tuturor".
De asemenea, participanţii vor discuta mult pe aspectele practice, concrete, politice şi economice ale acestor probleme, insistând asupra mijlocelor prin care pot fi depăşite obstacolele care limitează potenţialul unei Europe mai deschise către turismul internaţional, dar şi pe modul în care industria turistică europeană poate deveni mai profitabilă.
În Uniunea Europeană există, potrivit statisticilor, aproximativ 80 de milioane de persoane cu dizabilităţi.
Odată cu creşterea speranţei de viaţă a cetăţenilor europeni, a crescut şi numărul celor care suferă de diverse handicapuri sau au o mobilitate redusă.
De unde şi datoria societăţii de a-i sprijini şi de a le asigura condiţii pentru o viaţă normală.
Asigurarea accesului tuturor la transportul în comun, spaţiile publice, serviciile urbane, tehnologie a fost şi rămâne, pentru societatea europeană, o reală provocare.
Pe de altă parte, însă, accesibilitatea aduce beneficii economice şi sociale şi contribuie la caracterul durabil al societăţii, inclusiv al mediului urban.
Potrivit Stategiei Europa 2020, accesibilitatea pentru persoanele cu handicap este una dintre priorităţile Uniunii, care urmăreşte crearea unei Europe fără bariere, pentru toţi cetăţenii săi.
Tot marţi, comisarul european pentru justiţie şi vice-preşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, va prezida reuniunea pentru decernarea premiului „Acces City Award” ediţia 2014, care se decernează, în fiecare an, oraşului care a făcut cele mai mari progrese în ceea ce înseamnă asigurarea unui mediu accesibil tuturor.