Conferinţă pe tema competenţelor digitale, la Bruxelles
Potrivit specialiştilor, în ciuda şomajului ridicat înregistrat în întreaga Europă, numărul locurilor de muncă în sectorul digital creşte cu peste 100 000 pe an.
Articol de Adriana Leu, 10 Decembrie 2013, 13:53
Comisia Europeană organizează la Bruxelles o conferinţă pe tema competenţelor digitale şi a evoluţiei acestora.
Analiştii Comisiei Europene estimează că până în anul 2020 peste 90% din locurile de muncă existente pe piaţă vor avea ca cerinţă primordială deţinerea de cunostinţe digitale de bază.
Acest motiv a determinat Executivul european să iniţieze în ultimii ani mai multe campanii de conştientizare a tinerilor, dar şi de educare.
Succesul pe termen lung necesită însă o colaborare strânsă între toate părţile implicate, astfel că marţi la Bruxelles, în centrul atenţiei se vor afla progresele înregistrate până acum.
Audio: Conferinţă pe tema competenţelor digitale, la Bruxelles.
În primăvara acestui an, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a lansat un apel întreprinderilor europene din sectorul digital, guvernelor şi responsabililor cu educaţia şi formarea să adere la Marea coaliţie în favoarea locurilor de muncă în sectorul digital.
Potrivit specialiştilor, în ciuda şomajului ridicat înregistrat în întreaga Europă, numărul locurilor de muncă în sectorul digital creşte cu peste 100 000 pe an.
În aceste condiţii, în luna martie, comisarii europeni pentru educaţie, agendă digitală, industrie şi ocuparea forţei de muncă au spus într-un glas că Europa nu îşi poate permite să nu profite de astfel de oportunităţi de ocupare a forţei de muncă.
În acest context, experţi în domeniul digital, reprezentanţi ai universităţilor, guvernelor şi nu numai se reunesc marţi la Bruxelles să discute despre cererea şi oferta de competenţe, previziunile pentru perioada 2015-2020 şi despre cele mai noi date statistice.
Tot marţi vor fi studiate şi progresele înregistrate de statele membre ale blocului comunitar în domeniu, dar şi despre paşii care ar trebui urmaţi pentru ca europenii să fie pregătiţi nevoilor viitorului.
Oficialii europeni au atras atenţia că peste 60% dintre copiii în vârstă de 9 ani din Uniunea Europeană învaţă în şcoli care nu dispun încă de echipamente informatice.
În plus, peste 14 milioane de tineri cu vârste între 15 şi 29 de ani din Uniunea Europeană nu se află, în momentul de faţă, nici pe piaţa muncii şi nici nu urmează o formă de învăţământ.
În total, tinerii şomeri costă bugetul Uniunii peste 150 de miliarde de euro în fiecare an.