Conferință la nivel înalt pe tema energiei regenerabile
Statistica europeană a dat publicității un raport potrivit căruia ponderea energiei din resurse regenerabile în consum a ajuns în Uniune la 15 la sută.
Articol de Mihaela Mihai, 17 Martie 2015, 10:28
O conferință la nivel înalt pe tema energiei regenerabile este lansată marți la Bruxelles de comisarul european de resort, Miguel Arias Canete.
Conferința va dura o singură zi și se va concentra pe cadrul legal privind energia regenerabilă și pe modul în care acest sector poate susține inovarea tehnologică și dezvoltarea industrială.
Cu doar o săptămână în urmă, statistica europeană a dat publicității un raport potrivit căruia ponderea energiei din resurse regenerabile în consum a ajuns în Uniune la 15 la sută.
Datele reflectă situația din 2013, când, informează Oficiul European de Statistică, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final a crescut spectaculos faţă de nivelul de 8,3 la sută, înregistrat în 2004.
Audio: Agenda europeană. (Euranet plus)
Mai mult, potrivit Eurostat, sunt state membre care deja îndeplinesc ţintele care le revin, până în anul 2020. Este vorba de Bulgaria, Estonia şi Suedia. Alte ţări sunt foarte aproape de țintă: Lituania, Italia şi…România la doar 0,5%. Spre comparație Marea Britanie este la o distanță de aproape 10% de obiectiv, Olanda, Franţa şi Irlanda, la peste 8 puncte procentuale.
În ansamblul ei, Uniunea Europeană vrea ca până în 2020, proporția energiei din surse regenerabile în consum să ajungă la 20 la sută. Fiecare stat are însă o cotă anume pe care trebuie să o atingă, în funcţie de diferite citerii, printre care potenţial în domeniu şi performanţe economice.
Energia regenerabilă este inclusă totodată și în strategia europeană de realizare a Uniunii energetice.
Anunțată la sfârșitul lunii februarie, strategia ar urma să permită statelor membre să-și pună în comun resursele, să combine infrastructura şi ar avea o putere mai mare de negociere în raport cu ţările terţe.
O strategie care se bucură pe sprijinul deplin al președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. El și-a anunțat încă de la preluarea mandatului dorința de reforma şi reorganiza politica energetică comunitară într-o nouă Uniune Europeană a energiei.
Trebuie să creştem ponderea energiei din surse regenerabile pe continentul nostru, a fost îndemnul președintelui Comisiei Europene.
În opinia sa, acest lucru nu este doar o chestiune de politică responsabilă privind schimbările climatice, ci şi un imperativ al politicii industriale, pentru a putea avea în continuare pe termen mediu energie la preţuri accesibile.