Conferinţă despre securitatea energetică a UE la Berlin
Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ţine marţi un discurs despre securitatea energetică a uniunii la o conferinţă organizată la Berlin.
Articol de Mihaela Mihai, 27 Mai 2014, 12:43
Reuniunea din capitala germană este organizată de Conferinţa pentru Securitate de la München şi cotidianul "Frankfurter Allgemeine Zeitung" cu doar o zi înaintea prezentării de către Comisia Europeană a unei strategii revizuite europene de securitate energetică.
Obiectivul principal al documentului este creşterea capacităţii Europei de a rezista la posibile perturbări în aprovizionarea cu energie şi de a reduce dependenţa faţă de furnizorii externi, în speciali faţă de Rusia.
Securitatea aprovizionării cu energie a Europei a fost readusă în prim plan de actuala criză din Ucraina.
Audio: Conferinţă despre securitatea energetică a UE la Berlin.
Europa primeşte 1/3 din necesarul de gaze naturale din Rusia, iar Ucraina este o rută importantă de tranzit.
Întreruperea în trecut a livrărilor de gaze din cauza disputelor dintre Moscova şi Kiev pe tema preţurilor şi a plăţilor i-a motivat deja pe liderii europeni să caute surse alternative de energie, dar actuala criză a sporit interesul pentru diversificare.
La summitul din martie, liderii europeni au cerut de altfel un plan în detaliu care să ducă la reducerea dependenţei energetice a uniunii.
Planul va fi discutat la reuniunea de la sfârşitul lunii iunie. Până atunci, aflat în urmă cu o lună la Bucureşti, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a afirmat că uniunea trebuie să pună la punct cât mai repede o strategie comună în privinţa energiei prin care să îşi reducă dependenţa de Rusia.
Gunther Oettinger: Ceea ce se întâmplă cu Ucraina şi Rusia este un subiect foarte sensibil, iar gazul joacă un rol important aici.
Rusia şi Gazprom sunt parteneri pe termen lung. În timpul războiului rece, indiferent ce s-a întâmplat, am primit întotdeauna gaze şi am plătit pentru ele, dar ceea ce ne trebuie acum este un alt nivel de diversificare energetică pentru a ne reduce dependenţa faţă de Rusia.
Reporter: Alternative ar fi, în opinia sa: Norvegia, Algeria, Azerbaidjan, dar şi propriile reduse neexploatate până acum.
La rândul ei, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, a declarat că situaţia din Ucraina scoate în evidenţă importanţa energiei regenerabile