Conferință dedicată combaterii despăduririlor pădurilor
Potrivit unor statistici, aproape 20 la sută din totalul importurilor la nivel global provine din exploatări ilegale, care distrug anual milioane de hectare de pădure.
Articol de Mihaela Mihai, 26 Mai 2014, 11:50
O conferință dedicată combaterii defrișărilor și degradării pădurilor are loc luni la Bruxelles.
Conferința va încerca să atragă atenția asupra problemelor pe care le poate crea pentru mediul înconjurător, dar și pentru dezvoltarea economică și socială pierderea suprafețelor de pădure.
Vor fi prezenți peste o sută de participanți care vor încerca să pună la punct noi planuri de acțiune pentru combaterea defrișărilor pe baza informațiilor disponibile în prezent.
Va fi căutat un numitor comun între sectorul public, cel privat și reprezentanții societății civile din Uniunea Europeană și din țările în plină dezvoltare.
În cele două zile cât va dura conferința vor avea loc mai multe ateliere de lucru.
Audio: Conferință dedicată combaterii defrișărilor și degradării pădurilor.
Un grup va analiza perspectivele la nivel global din perioada 2015 – 2030, iar un altul competiția tot mai acerbă pentru resursele de apă și pământ dintre cei care doresc păstrarea suprafețelor de pădure și cei din domeniul agriculturii.
Și-a anunțat prezența la deschiderea lucrărilor comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, iar la final este posibil să țină un discurs și comisarul pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard.
Nu este pentru prima oară când Uniunea Europeană se arată interesată de combaterea despăduririlor.
Constatând că la nivel mondial, defrișările sunt în creştere, Comisia a prezentat în septembrie anul trecut, o noua strategie de gestionare a pădurilor din Uniune.
Documentul îşi propune să protejeze mediul, dar și să creeze noi locuri de muncă în zonele rurale.
În Uniunea Europeană, suprafeţele împădurite acoperă peste 42% din teritoriu, iar biomasa forestieră (în principal lemnul) furnizează jumătate din energia provenind din surse regenerabile.
Noua strategie europeană îşi propune să protejeze aceste resurse preţioase printr-o gestionare durabilă.
De mai mulți ani, Uniunea Europeană a decis totodată să intervină pentru a opri importurile de lemn exploatat ilegal.
Potrivit unor statistici mai vechi, aproape 20 la sută din totalul importurilor la nivel global provine din exploatări ilegale, care distrug anual milioane de hectare de pădure. O mare parte din lemn ajunge în Europa, pentru construcţii sau în industria mobilei.
Tăierile ilegale au consecinţe dezastruoase pentru mediul înconjurător. Despădurirea se află la originea a aproximativ 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.