Conferinţă de închidere a Anului European al Cetăţenilor
Conferinţa de joi care se va ţine la Vilnius va încerca să răspundă la întrebarea "cum să facem din fiecare an unul al cetăţenilor?".
Articol de Arina Petrovici, 12 Decembrie 2013, 13:07
Capitala lituaniană Vilnius găzduieşte joi conferinţa de închidere a Anului European al Cetăţenilor, cum a fost declarat 2013.
Evenimentele organizate pe parcursul acestui an au fost dedicate conştientizării drepturilor care vin odată cu statutul de cetăţean al Uniunii Europene, iar conferinţa de joi va încerca să răspundă la întrebarea "cum să facem din fiecare an unul al cetăţenilor?".
Obiectivul Anului European al Cetăţenilor a fost încurajarea dialogului la toate nivelurile între autorităţi, societatea civilă şi mediul de afaceri, prin diverse evenimente şi conferinţe susţinute în întreaga Europă, în cadrul cărora s-a discutat despre drepturile şi îndatoririle cetăţenilor şi s-a încercat conturarea unei viziuni despre cum ar trebui să arate Uniunea în 2020.
Audio: Conferinţa de închidere a Anului European al Cetăţenilor.
Dacă în ianuarie preşedinţia irlandeză a găzduit conferinţa de deschidere a Anului European al Cetăţenilor, a venit acum rândul Lituaniei să organizeze ceremonia de închidere, la care sunt aşteptaţi aproximativ 350 de participanţi din diverse organizaţii non-guvernamentale, instituţii şi structuri guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.
La iniţiativa Lituaniei, au fost invitaţi şi câţiva reprezentanţi ai societăţii civile din ţările Parteneriatului Estic - Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Belarus, Armenia şi Azerbaijan.
Ei vor putea, astfel, să înţeleagă mai bine actuala situaţie a cetăţenilor din Uniunea Europeană şi ceea ce îi preocupă pe aceştia şi, în baza acestor informaţii, să elaboreze propria evaluare a perspectivelor care decurg din alăturarea la blocul comunitar.
La conferinţă sunt aşteptaţi, deopotrivă, ambasadorii străini la Vilnius, Avocaţii Poporului din ţările baltice, eurodeputaţii lituanieni, dar şi reprezentanţii diferitelor instituţii lituaniene care au ca obiect de activitate drepturile cetăţenilor.
În deschiderea evenimentului, vor vorbi vice-preşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justiţie Viviane Reding, Ombudsman-ul European Emily O'Reilly, dar şi primul lider al Lituaniei după recâştigarea independenţei de fosta Uniune Sovietică, Vytautas Landsbergis.
Şase sesiuni de comunicare vor avea loc în cele două zile de conferinţă, în care se vor dezbate rolul organizaţiilor societăţii civile în construirea viitoarei Europe, modalităţile de transformare a blocului comunitar de jos în sus, apărarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene ori variantele pe care le au cetăţenii la dispoziţie pentru a influenţa factorii de decizie politică.
Şi alegerile europarlamentare de anul viitor vor domina două dintre sesiuni.
Participanţii vor încerca să identifice alte căi de implicare a cetăţenilor în destinul Europei, în afară de aşteptarea momentului electoral, pentru a răsplăti ori sancţiona prestaţia politicienilor.