Comisia Europeană propune bugetul UE pentru 2016
Acest buget contribuie la implementarea politicilor Uniunii Europene care au scopul de a îmbunătăţi vieţile europenilor şi de a influenţa pozitiv întreaga lume.
27 Mai 2015, 09:07
Comisia Europeană va prezenta, astăzi, propunerea sa pentru bugetul Uniunii pentru 2016.
Pentru a fi adoptat, documentul trebuie să primească acceptul Parlamentului şi Consiliului Europene.
Obiectivele acestui buget vor fi stimularea şi mai puternică a creşterii economice şi a investiţiilor în Europa, contribuirea la crearea de locuri de muncă mai numeroase şi întărirea rolului Uniunii la nivel mondial, în conformitate cu priorităţile politice ale Comisiei Juncker.
Bugetul Uniunii este stabilit în funcţie de nevoile financiare prevăzute pentru programele şi politicile comunitare, respectând cu stricteţe limitele fixate de Parlamentul European şi de statele membre pentru cei şapte ani ai ciclului bugetar 2014-2020.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Acest buget contribuie la implementarea politicilor Uniunii Europene care au scopul de a îmbunătăţi vieţile europenilor şi de a influenţa pozitiv întreaga lume.
Prin efortul comun al statelor membre şi al instituţiilor europene, din acest buget se finanţează proiecte care acoperă o arie largă de domenii, de la locuri de muncă, dezvoltare regională, cercetare şi educaţie până la mediu, probleme umanitare şi altele.
Bugetul Uniunii Europene este de aproape 1% din produsul intern brut al uniunii, sau aproape 2 procente din cheltuielile publice ale celor 28 de stat membre. În ciuda volumului său relativ mic, acest buget are un impact considerabil.
De exemplu, în perioada 2007-2013, fondurile europene de coeziune au impulsionat economia Letoniei, produsul intern brut al acestei ţări crescând în medie cu peste 2 la sută pe an.
Bugetul european ajută, de asemenea, la crearea de locuri de muncă prin intermediul unor programe ca Iniţiativa europeană de angajare a tinerilor; la sprijinirea cercetării şi inovaţiei prin Orizont 2020, precum şi la asigurarea obţinerii unor produse agricole de înaltă calitate prin Politica Agricolă Comună.
După ce Comisia Europeană va prezenta astăzi, propunerea sa pentru bugetul Uniunii pentru anul viitor, Parlamentul European şi Consiliul European îşi vor exprima opiniile.
Dacă poziţia celor două părţi este diferită, cele trei instituţii încep negocieri pentru găsirea unei soluţii. Dacă nu ajung la un compromis, Comisia Europeană trebuie să prezinte un nou proiect de buget.