Comisia Europeană prezintă proiectul Uniunii Energetice
O rețea energetică europeană interconectată în mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an.
Articol de Victor Gheorghe, 24 Iunie 2015, 09:04
Comisia Europeană îşi va prezenta proiectul Uniunii Energetice în faţa a peste 1.400 de şefi de companii, experţi, politicieni şi reprezentanţi ai presei reuniţi la Berlin.
Cadrul de discuţie este oferit de Congresul industriaşilor germani din energie.
Potrivit organizatorilor, principala temă de dezbatere este înfiinţarea unei noi pieţe în domeniul energiei în condiţiiile actuale în care problemele de politică energetică sunt luate în discuţie în mod izolat una de alta.
De asemenea, pe ordinea de zi sunt accesibilitatea și siguranța aprovizionării, cu grijă specială pentru protecţia mediului.
De fapt, aceste teme se regăsesc în proiectul Uniunii Europene privind crearea Uniunii Energetice, proiect ce va fi prezentat de vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Lansat în februarie anul acesta, proiectul va integra cele 28 de piețe europene ale energiei într-una singură, pentru ca Europa să devină mai puțin dependentă de energie și pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atâta nevoie pentru a crea locuri de muncă și pentru a realiza creșterea economică.
Președintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, spunea atunci că sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertățile fundamentale ale Uniunii.
“Evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulți europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-și încălzi locuințele. Este vorba despre o acțiune comună și pe termen lung pentru Europa” – spunea Jean-Claude Juncker.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de energie din lume. Ea cumpără 53 % din energia sa la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro.
12 state membre ale Uniunii nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare, respectiv cel puțin 10 % din capacitatea de producție de energie electrică instalată să poată depăși frontierele.
Experţii Comisiei au identificat 137 proiecte privind energia electrică, dintre care 35 sunt legate de interconectare: împreună, aceste proiecte ar putea reduce numărul statelor membre în cauză de la 12 la 2.
O rețea energetică europeană interconectată în mod adecvat ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an.