Comisia Europeană, creştere majoră a angajamentului său faţă de Siria
Uniunea Europeană este cel mai mare donator în contextul crizei siriene, cu fonduri alocate de Comisie şi de statele membre în valoare de aproximativ 3,35 miliarde de euro.
Articol de Arina Petrovici, 31 Martie 2015, 14:46
Comisia Europeană va anunţa marți, o creştere majoră a angajamentului său faţă de Siria – ţară care traversează o criză umanitară tot mai gravă şi căreia îi este dedicată cea de a treia Conferinţă Internaţională din Kuweit.
Uniunea Europeană este cel mai mare donator în contextul crizei siriene, cu fonduri alocate de Comisie şi de statele membre în valoare de aproximativ 3,35 miliarde de euro.
De la debutul crizei, acum cinci ani, banii au fost direcţionaţi spre asistenţă umanitară, dezvoltare şi stabilizare.
Comisia Europeană furnizează, între altele, hrană, apă, echipamente medicale de urgenţă, corturi, pături ori îmbrăcăminte.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
În prezent, peste 12 milioane de oameni au nevoie urgentă de asistenţă umanitară în interiorul Siriei. Iar din martie 2011, când a început conflictul, peste 11 milioande şi jumătate de sirieni au fost siliţi să-şi părăsească locuinţele.
Dintre aceştia, aproape 4 milioane s-au refugiat în ţările vecine Siriei. Astfel, Agenţia ONU pentru Refugiaţi apreciază că Siria este, în prezent, "cea mai importantă urgenţă umanitară" şi că sirienii reprezintă cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, după palestinieni.
Potrivit unui raport întocmit de un centru sirian şi susţinut de ONU, războiul din Siria a împins 80% din populaţia ţării în sărăcie, a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani şi a determinat pierderi economice estimate la peste 200 de miliarde de dolari, de la începutul conflictului.
"În condiţiile în care o mare parte a comunităţii a pierdut şansa de a lucra şi de a obţine un venit, peste 4 din 5 sirieni trăiesc acum în sărăcie" – subliniază raportul.
"Întrucât a devenit o ţară de săraci, 30% din populaţie a coborât într-o sărăcie cruntă, în care familiile se luptă să obţină alimentele de bază necesare supravieţuirii".
"La fel de teribil – arată studiul – este dezastrul tăcut care a redus speranţa de viaţă la naştere, de la 75,9 ani în 2010, la 55,7 ani la sfârşitul anului trecut".
Și educaţia este "în stare de colaps", în condiţiile în care peste 50% dintre copiii de vârstă şcolară nu mai merg la cursuri în acest an şcolar, iar jumătate dintre ei au pierdut trei ani de şcoală.