Comisia Europeană adoptă noua ”Agendă de securitate”
Comisia Europeană urmează să adopte marți noua ”Agendă de securitate”, valabilă până în 2020.
Articol de Mihaela Mihai, 28 Aprilie 2015, 14:23
Agenda europeană de securitate aduce la zi Strategia Internă de Securitate a Uniinii şi stabilește prioritățile și acțiunile în lupta împotriva terorismului, crimei organizate și criminalității informatice pentru anii 2015- 2020.
Odată adoptat, documenul ajunge în această după-amiază în Parlamentul european pentru o dezbatere la care va fi prezent şi cu Comisarul pentru afaceri interne Dimitris Avramopoulos.
Încă de la sfârşitul anului trecut, parlamentarii europeni au cerut ca noua Strategie de securitate internă a Uniunii Europene să se adapteze rapid la situațiile neprevăzute și la noile tipuri de amenințări.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Într-o rezoluţie adoptată pe 17 decembrie, membrii Parlamentului european s-au declarat îngrijoraţi, în primul rând, de numărul tot mai mare de cetăţeni ai Uniunii care se alătură organizaţiilor teroriste în zonele de conflict, precum Siria sau Irak.
Există riscul, atrag atenţia membrii legislativului comunitar, ca odată întorşi în ţările de origine să aibă opinii radicale şi să pună la cale atentate.
S-a întâmplat în luna mai a anului trecut în Belgia, când atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, soldat cu 4 morţi, a fost pus la cale de un tânăr francez, de origine algeriană, care a petrecut un an în Siria altături de jihadiştii Statului Islamic.
Pericolul radicalizării a fost scos în evidenţă şi atentatele din luna ianuarie de la Paris, soldate cu 17 morţi. Au fost atacate atunci redacţia săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo şi un magazin cu specific evreiesc.
Europarlamentarii consideră că pentru a face faţă radicalizării şi intoleranţei este nevoie de măsuri prin care organizaţiile teroriste să fie împiedicate să primească sprijin financiar şi să recruteze noi adepţi.
Se impune totodată, cred membrii legislativului de la Strasbourg, un schimb rapid şi eficient de informații între statele membre, dar cu o protecție corespunzătoare a datelor şi cu respectarea dreptului la viaţă privată.
Strategia de securitate internă a Uniunii , în formula prezentată de Comisia Europeană în noiembrie 2010, a cuprins cinci pași către o Europă mai sigură.
Principalele provocări la adresa securității Uniunii Europene au fost considerate faptele grave de criminalitate organizată, terorismul, criminalitatea informatică, securitatea frontierelor și gestionarea dezastrelor naturale și a celor provocate de om.