CE vrea sa schimbe regulile pentru companiile cotate la bursă
Propunerea de revizuire a Directivei privind drepturile acţionarilor ar remedia deficienţele legate de comportamentul societăţilor cotate la bursă, al consiliilor de administraţie.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Aprilie 2014, 11:38
Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri menite să îmbunătăţească guvernanţa corporativă a aproximativ zece mii de societăţi comerciale cotate la bursele din Europa.
Între acestea, se află şi noi instrucţiuni privind remunerarea, în paralel cu responsabilizarea cadrelor de conducere.
Salariile şi bonusurile imense pe care le câştigă cei cu funcţii de conducere din marile companii multinaţionale şi din bănci au stârnit nemulţumiri şi proteste în societatea europeană, mai ales după declanşarea crizei economice din 2008.
De atunci, nu puţine au fost anchetele jurnaliştilor, care dezvăluiau că, în timp ce europenilor de rând li se impuneau măsuri dure de austeritate, cei care erau văzuţi drept răspunzători de apariţia crizei economice – marii şefi din bănci şi corporaţii – continuau să beneficieze de recompense de milioane de euro, chiar şi în condiţiile în care, adesea, politica lor de management se dovedise un mare eşec.
Audio: CE vrea sa schimbe regulile pentru companiile cotate la bursa, în UE.
Comisia Europeană consideră că guvernanța corporativă și dreptul societăților comerciale sunt esențiale pentru a se asigura că întreprinderile sunt bine administrate pe termen lung și, prin urmare, au de jucat un rol important în finanțarea economiei europene.
Propunerea de revizuire a Directivei privind drepturile acţionarilor ar remedia deficienţele legate de comportamentul societăţilor cotate la bursă, al consiliilor de administraţie şi al acţionarilor acestor societăţi.
Aşa cum a arătat criza, s-a întâmplat prea des ca acţionarii să sprijine deciziile administratorilor, care şi-au asumat riscuri excesive.
Propunerile cuprinse în prezentul pachet de măsuri le va permite acționarilor să se prevaleze mai ușor de drepturile pe care le au deja asupra societăților și să se implice mai activ în decizii, ceea ce ar responsabiliza mai mult personalul de conducere și ar servi intereselor pe termen lung ale societății.
Pentru prima dată, la nivel european, se va introduce conceptul de "ultim cuvânt în ceea ce priveşte remunerarea", întrucât s-a considerat, că, în prezent, există o corelare insuficientă între salarizarea şi performanţele personalului de conducere.
Astfel, noile reglementări ar obliga societăţile să publice informaţii clare, comparabile şi cuprinzătoare cu privire la politicile lor de salarizare a personalului şi la modul în care acestea sunt puse în practică.
Chiar dacă nu va exista niciun plafon obligatoriu privind salariile la nivel european, fiecare societate va trebui să supună politica sa de remunerare unui vot al acţionarilor cu forţă juridică obligatorie.