CE va publica recomandările specifice de ţară
Comisia Europeană va publica la începutul săptămânii viitoare recomandările specifice de ţară , după analize economice complexe care au vizat fiecare stat membru al Uniunii.
30 Mai 2014, 10:05
Prin recomandările anuale de ţară pe care le va prezenta luni, Comisia Europeană le va solicita statelor membre să ia în considerare, în următorul an, reforme în sectoare cheie, cum sunt piaţa muncii, educaţie, cercetare şi consolidare bugetară, dar şi reforme structurale.
Recomandările nu se aplică Greciei şi Ciprului, state care au în derulare programe complexe de ajustare macroeconomică.
Vor fi publicate astfel 27 de seturi de recomandări, una dintre ele special pentru zona euro în ansamblu.
Audio: CE va publica recomandările specifice de ţară.
O comunicare separată va puncta concluziile pe care vor trebui să le ia în considerare factorii de decizie politici, concuzii ce derivă din analizele economice făcute de executivul comunitar.
Recomandările anuale sunt parte a Semestrului European, adică a calendarului Uniunii de coordonare a politicilor economice, în aşa fel încât crizele majore să fie evitate în viitor.
Anul trecut, la momentul publicării recomandărilor specifice fiecărei ţări, Comisia a insistat pe problema şomajului: statelor membre li s-a recomandat să adopte măsuri care să îî sprijine în special pe tineri.
Guvernele li s-a solicitat totodată să reformeze programele de educaţie şi formare profesională, pentru a le oferi tinerilor comptenţele cerute pe actuala piaţă a muncii. Comisia Europeană puncta şi faptul că, deşi majoritatea statelor membre aplică măsuri de reducere a deficitelor, ritmul în care unele o fac lasă de dorit.
În cazul României, au fost făcute nu mai puţin de opt recomandări specifice, deoarece Comisia a constat că este vorba de un stat membru fără un program complet de ajustare macroeconomică.
Recomandările au vizat, printre altele, politicile fiscale, sănătatea publică, ocuparea forţei de muncă, administraţia publică şi atragerea fondurilor europene.
Este de aşteptat ca executivul comunitar să recomande luni statelor membre inclusiv măsuri de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii, sector plasat în centrul strategiei de creştere economică pe care încearcă Bruxelles-ul să o implementeze în perioada 2014-2020.