CE prezintă un pachet de eficientizare instituţională
Pachetul de eficientizare instituţională conţine măsurile care ar trebui luate la nivelul întregii UE pentru ameliorarea condiţiilor în care trăiesc cetăţenii.
Articol de Arina Petrovici, 19 Mai 2015, 10:59
La Strasbourg, Comisia Europeană prezintă un pachet de eficientizare instituţională, întocmit în baza priorităţilor declarate în iulie anul trecut, de preşedintele Jean Claude Juncker.
Pachetul de eficientizare instituţională pe care îl va prezenta marți Comisia Europeană conţine măsurile care ar trebui luate la nivelul întregii Uniuni pentru ameliorarea condiţiilor în care trăiesc cetăţenii şi se dezvoltă mediul de afaceri. În acest scop, pachetul va include o propunere de revizuire a Acordului inter-instituţional pentru un proces legislativ mai bun faţă de cel din 2003.
Totodată, va explica felul în care Comisia Europeană intenţionează să aducă un plus de transparenţă în elaborarea politicilor şi să interacţioneze mai strâns cu părţile implicate. Măsurile propuse vor pune accent şi pe o mai bună consultare publică, pe optimizarea evaluărilor de impact, dar şi pe o nouă abordare în revizuirea actualei legislaţii din Uniunea Europeană.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Acest pachet de eficientizare instituţională a fost elaborat în baza priorităţilor prezentate în iulie anul trecut, de preşedintele Jean Claude Juncker.
Acesta sublinia că nu orice problemă cu care se confruntă Europa constituie o problemă şi pentru Uniunea Europeană şi că îşi propune să îşi concentreze atenţia pe locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice.
De fapt, alegerea lui Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene s-a bazat tocmai pe aceste orientări.
Acesta spunea că îşi doreşte să lucreze pentru o Uniune care își respectă angajamentele şi că prioritatea sa absolută - firul care va lega toate propunerile – va fi aceea de a restabili creșterea economică a Europei și de a readuce oamenii în piaţa muncii.
Şi promitea, de asemenea, ca, în cursul primelor trei luni de mandat, să prezinte un pachet de măsuri privind locurile de muncă, creșterea și investițiile pentru a genera o sumă suplimentară de 300 de miliarde euro în investiții, pe parcursul următorilor trei ani.
Nu în ultimul rând, Juncker nota că IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiilor din statele membre, creând peste 85% dintre noile locuri de muncă din Europa, prin urmare, ele nu trebuie îngropate în birocrație.
Trebuie să le eliberăm din cătușele unei reglementări împovărătoare – spunea Juncker şi adăuga că salvarea monedei euro a fost necesară, dar a avut lacune pe plan social.
Acestea sunt doar câteva neajunsuri pe care actualul pachet de măsuri urmăreşte să remedieze.