CE prezintă liniile directoare ale viitoarei politici pentru Zona Arctică
CE şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate vor prezenta la Bruxelles liniile directoare ale viitoarei politici pentru Zona Arctica.
Articol de Laurenţiu Văduva, 27 Aprilie 2016, 09:26
Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate vor prezenta miercuri ia Bruxelles liniile directoare ale viitoarei politici pentru Zona Arctică.
O politică integrată a forului comunitar în aceasta regiune a devenit tot mai necesară, în contextul în care resursele de aici suscită tot mai mult interes la nivel global.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Conferinţa de presă va fi prezidată de şefa diplomaţiei europene - Federica Mogherini - şi de Comisarul pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit Karmenu Vella.
Topirea calotei polare în contextul încălzirii globale a adus mai aproape ca oricând perspectiva exploatării resurselor naturale extrem de bogate ale regiunii Arctice – petrol, gaze naturale, zăcăminte feroase şi neferoase, rezerve de apă proaspătă, zone de pescuit şi altele.
Numai Groenlanda – teritoriu aparţinând Danemarcei – deţine 10% din rezervele de apă proaspătă ale planetei !
Ca urmare, în ultimii ani s-a declanşat o adevărată „competiţie” între statele riverane Oceanului Arctic, care îşi revendică deja teritorii cât mai întinse. Aceste state sunt Finlanda, Suedia şi Danemarca – membre ale Uniunii Europene”, Norvegia, Islanda, Canada, Statele Unite şi Rusia. Ele formează aşa-numitul „Consiliu Arctic”, un forum interguvernamental de cooperare şi coordonare în regiune.
Uniunea Europeană este una dintre principalele destinaţii ale resurselor şi bunurilor provenind din această zonă. Aşadar, multe din politicile şi regulamentele sale pentru Zona Arctică au implicaţii asupra companiilor europene.
Uniunea este totodată actorul care a insistat cel mai mult pentru intensificarea eforturilor de combatere a încălzirii globale.
Politicile UE faţă de Zona Arctică au urmărit pănă acum trei obiective:
- protecţia şi conservarea regiunii, folosirea sustenabilă a resurselor şi cooperarea internaţională.
Pe măsură ce încălzirea climatică şi dezvolraea economică a regiunii se accelerează, Uniunea Europeană îşi intensifică angajamentele în zonă, în colaborare, bineînţeles, cu celelalte state partenere.
Comisia Europeană şi Şefa Diplomaţiei Federica Mogherini propun ca dezvoltarea viitoarei politici comunitare în Regiunea Arctică să se concentreze asupra a 3 aspecte principale:
- cercetarea şi informarea cât mai eficientă asupra provocărilor de mediu cu care se confruntă regiunea;
- acţiuni responsabile pentru ca dezvoltarea regiunii să se facă ţinându-se seama de o folosire judicioasă a resurselor şi a expertizelor de mediu;
- construirea unui dialog eficient cu Statele Arctice, populaţiile indigene şi ceilalţi parteneri.